Sağlık

Rotavirüs ve Adenovirüs Çocukların Gastrointestinal Sağlığını Tehdit Ediyor

Bebeklik ve çocukluk döneminde de mide-bağırsak hastalıkları sık görülür. Bunların bir kısmı ilaçla tedavi edilebilirken, bir kısmı da ameliyat gerektirir. Mide ve bağırsak hastalıklarının en sık görülen semptomları, şiddetli akut semptomlara veya uzun süredir devam eden kronik şikayetlere göre değerlendirilebilir. Özellikle son zamanlarda rota virüsü ve adeno virüsü gibi çocukları sıklıkla etkileyen virüslere bağlı olarak mide ve bağırsak hastalıklarında artış yaşanabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Hülya Öztürk, son dönemde çocuklarda sık görülen mide ve bağırsak hastalıkları hakkında bilgiler verdi.

Karın ağrısı ve dehidrasyona dikkat!

İshal, kabızlık, karın ağrısı, şişkinlik yani karın bölgesinde gözle görülür şişlik, safralı veya safrasız kusma, mide bulantısı, ağrılı veya ağrısız dışkıda kan görülmesi, ateş ve kilo kaybı gibi belirtilerin görülmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. enfeksiyon nedeniyle çocuklarda ortaya çıkar. Bu tür belirtilerle birlikte çeşitli hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Ancak virüslerin neden olduğu bazı hastalıklar da çocukların mide ve bağırsaklarında hastalık ve belirtilere neden olabiliyor.

Akut başlangıçlı kusma, ishal, kilo kaybı, kramp tarzı karın ağrısı, ani sıvı kaybına bağlı ağız ve ciltte kuruluk, baş ağrısı, halsizlik enfeksiyona bağlı olup genellikle hijyen kurallarına uyulmamasından ve enfekte kişilerle temastan kaynaklanır. yiyecek veya su. En yaygın neden virüsler olarak bilinir. Rotavirüs, adenovirüs ve giardia gibi virüsler çocuklarda mide ve bağırsak hastalıklarına neden olur.

Virüslerin yanı sıra E.Coli veya salmonella gibi bakteriyel faktörler de gıda zehirlenmesine neden olabiliyor. Bağırsak parazitozu da akut bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilir. İshalin 4 hafta boyunca devam etmesi ve kilo kaybının olması durumunda bu durumun daha detaylı araştırılıp Crohn hastalığı, çölyak hastalığı veya bağırsağın diğer patolojileri açısından değerlendirilmesi gerekir.

Yeni doğan bebeklerde kusmaya dikkat!

Özellikle yeni doğmuş bir bebekte doğduğu andan itibaren başlayan safralı kusma sorununun ciddiye alınması gerekmektedir. Bu duruma karın şişliği, gaz ve dışkı çıkaramama da eklenirse mutlaka bir çocuk cerrahı tarafından değerlendirilmelidir.

Gastroözofageal reflü, yenidoğanlarda ince ve kalın bağırsak tıkanıklıkları, mide volvulusu, ince bağırsağın rotasyon anomalileri, akut karın, idrar yolu enfeksiyonları, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, helicobacter pylori’nin neden olduğu mide enfeksiyonları en önemli nedenleri arasında sayılabilir. bebeklerde ve çocuklarda kusma.

Tanı hasta öyküsü ve fizik muayene ile konulur ve her çocuk kendi klinik durumuna göre değerlendirilmelidir. Akut başlangıçlı kusma, ishal ve karın ağrısı durumunda öncelikle sıvı tedavisi verilmesi önerilir. Dışkı mikroskobu ve dışkı kültürü ile tanı konulabilir.

Ek gıdaya başlandıktan sonra kabızlık şikayetleri artabilir.

Gastrointestinal sistem patolojilerinden biri kronik kabızlık olarak bilinmektedir. Yeni doğmuş bir bebek doğduğu andan itibaren 24-48 saat içinde doğal olarak ilk dışkısını çıkaramıyorsa bu durum bağırsak felci dediğimiz Hirchsprung hastalığı için bir uyarıdır. Çocuklarda kabızlığın en sık nedeni, küçük çocuklarda tamamlayıcı gıdalara başlandıktan sonra veya daha büyük çocuklarda gerçekçi olmayan beslenme alışkanlıkları sonucu gelişen kabızlıktır. Kabızlık ile birlikte dışkıda kan varlığı ve dışkılamanın ağrılı mı yoksa ağrısız mı olduğu değerlendirilerek uygun tedavi uygulanmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu