Haber

Teleferik kazasında bilirkişi raporu hazırlandı: CHP’li Kocagöz’ün tutukluluğuna itiraz edilecek

ANTALYA – Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde 12 Nisan’da yaşanan teleferik faciasının ardından tutuklanan ANET A.Ş.’nin önceki yönetim kurulu başkanı, mevcut Kepez Belediye Başkanı CHP’li Mesut Kocagöz’ün de aralarında bulunduğu 5 kişi ile ilgili davada bilirkişi raporu tamamlandı. 1 kişinin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin 22.5 saat mahsur kaldığı kazaya ilişkin yeni raporda 20 gündür tutuklu bulunan Mesut Kocagöz’ün lehine tespitlerin yer aldığını belirten dava avukatları, pazartesi günü Kocagöz’ün tutukluluğuna ikinci kez itiraz edeceklerini açıkladı.

‘HATA BİLDİRİMLERİNE RAĞMEN DURDURULMADI’

Kocagöz’e delillerin tamamı toplanmadan verilen tutukluluk kararından sonra iki yeni delilin ortaya çıktığını belirten dava avukatları, bunlardan birinin Antalya İl Emniyet Müdürlüğü’nün kamera tespit tutanaklarında yer alan görüntüler olduğunu söyleyerek, şöyle bilgi verdi:

“Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan görüntülerden de anlaşılacağı üzere; ne yazık ki yolcuların uyarıları ve sistemsel hata bildirimlerine rağmen teleferiğin durdurulmaması, durdurulduğunda uyarıların nedenlerinin tespit edilmemesi, gerekli prosedürün ve talimatların uygulanmadan teleferiğin tekrar çalıştırılması kazanın meydana gelmesindeki en büyük etkendir.”

‘YENİ DELİLER GİDİŞATI DEĞİŞTİRECEK NİTELİKTE’

Dosyaya giren ikinci önemli delilin de bugün sunulan bilirkişi raporu olduğunu ifade eden avukatlar, bu raporda yer alan mahkeme sürecini Kocagöz lehine değiştirebilecek tespitleri sıraladı:

1. Olayın meydana geldiği gün boyunca teleferik otomasyon sisteminde çok sayıda ‘düşük tork hatası’ oluşmasına rağmen hata kodunun nedenlerine dair inceleme yapılıp, gerekli önlemler alınmadan sistemin çalıştırılmaya devam ettirildiği anlaşılmaktadır. Olaya yakın bir süreçte yolcuların uyarısıyla sistemin durdurulmasının akabinde gerekli kontroller yapılmadan sistemin tekrar çalıştırılması sonucu olay meydana gelmiş ve hemen sonrasında teleferik kumanda sistemi elektriksel olarak tüm sistemi durdurmuştur.

2. Anet Antalya İnş. Tur. San. ve Tic. A.Ş.’de Mesut Kocagöz’ün, 28 Kasım 2023 tarihine kadar Anet Genel Müdürü görevi yaptığı ve görevinden istifa ettiği tespit edilmiştir.

3. Mesut Kocagöz’ün kazanın olduğu 12.04.2024 tarihinde genel müdür ya da işveren sıfatı olmaması sebebiyle kazada sorumluluğunun olup olmadığının takdiri savcılıktadır.

İTİRAZ İÇİN BU RAPOR BEKLENİYORDU

Mesut Kocagöz’ün avukatları, bilirkişi heyetindeki uzmanlarca rapora eklenen ve ön raporda yer almayan bu tespitler ışığında, ilki mahkeme tarafından reddedilen tutukluluk itirazını yineleyeceklerini aktardı. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Müvekkil 20 gündür tutuklu olup, ailesinden ve hizmet bekleyen Kepez halkından uzak tutulmaktadır. Başsavcılık makamından beklentimiz, sadece 12 saatte hazırlanan raporla tutuklanan Mesut Kocagöz’ün, 20 günde 5 keşif yapılarak hazırlanan ve elim kazanın kendisiyle bağı olmadığını teyit eden bilirkişi raporuyla birlikte hukuka aykırı tutukluluk sürecinin sonlandırılmasıdır.”

’SEÇİM TAKVİMİNE GÖRE İSTİFA ZATEN ZORUNLUYDU’

Mesut Kocagöz’ün istifasının işleme konuluş tarihinin gecikmesiyle ilgili konuya da değinilen açıklamada, kendisinin istifa konusunda yasal gereklilikleri yerine getirdiği şöyle anlatıldı:

“Mesut Kocagöz, 28 Kasım 2023 tarihinde Anet AŞ.’deki görevinden belediye başkan adaylığı sebebiyle istifa etmiştir. Sadece seçim takvimine bakılması halinde dahi istifanın zorunlu olduğu herkesin malumudur. Türk Ticaret Yasası kapsamında 28.11.2023 tarihinde yazılı olarak Anet A.Ş.’ye yaptığı istifanın, aynı tarih itibarıyla hukuki sonuçlarını doğurduğu aşikardır. Defaatle anlattığımız hususlar açık olmasına rağmen müvekkilin tutukluluk haline dair yaptığımız itirazlar, bilirkişi raporunun hazırlanmamış olması gerekçesiyle sürekli olarak reddedilmiştir.”

PAZARTESİ GÜNÜ İTİRAZ EDİLECEK

Antalya 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne ellerindeki tüm deliller ve bilirkişi raporundaki tespitlerle başvuru yapmaya hazırlandıklarını belirten avukatlar, “Elim kaza sonucu hayatını kaybeden Memiş Gümüş’e Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz. Yaralanan ve mahsur kalan vatandaşlarımıza tekrardan geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz. Mesut Kcagöz’ün kazanın olduğu tarihte bakım ve kullanma sorumluluğu bulunmadığı açık olmasına karşın, taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet vermek suçundan tutuklanmasına yönelik uygulama, hukuka aykırı olduğu kadar, talihsiz ve vicdanları ciddi surette rahatsız eden bir uygulamadır. Müdafileri olarak dosyadaki kanıtlara ve Türk Ticaret Yasası amir hükümlerine göre, olayda hiçbir sorumluluğu bulunmayan tutuklu Mesut Kocagöz’ün yeni oluşan deliller sebebiyle salıverilme talebini pazartesi günü 8:30’da dosyaya sunacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu