Haber

Türkiye’nin Bankalara Getirdiği Risk Primlerini Azaltma Görevi BDDK ve SPK Açıklamalarıyla Çelişiyor

Son dönemde bankacılık şubesine ilişkin tartışmalar risk hesaplamaları ve gerilim testleri gibi bir bağlamda toplanınca bir tedirginlik ortamı oluştu. Seçimlere geri sayım günlerinde olduğumuz için bu belirsizlik içinde seçim sonrasına dair sorular artıyor. Merkez Bankası’nın son 1,5 yıldır hemen her gün bankalara yeni bir talimat, düzenleme ya da önlem göndermesiyle başımız dönerken, bugün yayınlanan bir haber ve resmi kurumların neredeyse eş zamanlı açıklamaları dikkat çekti.

Bloomberg, TCMB’nin bankalardan eurobond almalarını istediğini bildirdi.

Konuya yakın kaynaklara göre Merkez Bankası’nın bu hafta bazı bankalardan 14 Mayıs seçimleri sonrası düşen eurobond’ları almalarını istediği açıklanırken, talimatın telefonla verildiği açıklandı.

CDS’lerdeki yükselişe karşı önlem olduğu iddia edilirken, Merkez Bankası’nın tedbir sonu olmayan talimatla ilgili yorum yapmadığı açıklandı.

Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), hafta başındaki 700 baz puanın üzerindeyken bugün (24 Mayıs Çarşamba) 669 baz puana düştü.

Yabancı kaynakların da ilgisini çeken haber, sosyal medyada kısa sürede yayıldı.

İstanbul Portföy Stratejisti Güzem Yılmaz Ertem de katıldığı bir yayında bu durum için şu ifadeleri kullandı:

Ekonomide, karar vericiler bankalara tahvil tutmaları için daha fazla baskı uygulayacak. Eurobond piyasası için de bu yükümlülüğün geleceği konuşuluyor.

Aynı zamanda resmi çatı kuruluşlardan peş peşe açıklamalar dikkat çekti. BDDK, “Bankalar ve sektör, güçlü ve sağlam likidite ve finansal rasyolarla yoluna devam ediyor.” söz konusu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların ve şubenin güçlü ve sağlam likidite ve finansal rasyolarla yoluna devam ettiğini bildirdi.

Türkiye Bankalar Birliği, bankacılık sektörünün tüm yükümlülüklerini yerine getirecek güçte olduğunu belirtti.

TBB’den yapılan açıklamada, ülkemizde bankacılık sektörünün yüksek likidite, aktif kalitesi ve sermaye yeterliliğine sahip olduğu belirtildi. açıklamada, 17 Mayıs 2023 itibarıyla sektörün 427 milyar TL likit varlığı ve 110 milyar USD döviz likit varlığı bulunmaktadır. Likidite oranı diğer göstergelerle benzer şekilde uluslararası ortalamalar düzeyinde yüzde 160 seviyesinde bulunuyor. Bankacılık şubesi tüm yükümlülüklerini karşılayacak güçtedir.’söylendi.

SPK, “Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen işlemler, Kurulumuz ve Borsa İstanbul tarafından anlık olarak takip edilmektedir.”

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen işlemlerin Kurul ve Borsa İstanbul tarafından anlık olarak takip edildiğini bildirdi.

SPK’dan yapılan açıklamada, bazı yayın organları ve sosyal medyanın Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören şirketler hakkında herhangi bir bilgi ve belgeye dayanmayan asılsız açıklamalarda bulunduğunun gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Sosyal medyadaki uzmanlar da bu durumu yorumladı.

Onlar da CDS’leri düşürmek adına böyle bir süreci anlamaya ve yorumlamaya çalıştılar.

?

?

?

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bankacılık sisteminin aşırı yüklendiğini düşünüyor musunuz?

Yorumlarda buluşalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu