Ekonomi

Mustafa Çakır: “Zam fırtınaları ve emeklilik artışları hayal kırıklığı yarattı”

Erdoğan DEMİR (Edirne İGFA) –

Çakır, yaptığı açıklamada, “2024 yılına esnaf açısından baktığımızda fiyat artış fırtınaları devam ediyor. İğneden ipliğe zamlar esnafın sermaye ve müşteri kaybını önleyemiyor. Çaresizlik yaşıyor. nasıl hayatta kalacağına dair. Tıpkı bir akrobatın ipin üzerinde durması gibi, o da hayatın ipine tutunuyor.”

Esnafın beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Çakır, “Market kanunu, perakende kanunu, AVM’lerin çalışma saatleri, zincir marketlerin haftanın bir günü kapalı olması, nüfus yoğunluğuna göre izin verilmesi, Her sokakta esnaf var, kriterleri gereği şehir dışında olması, şehirde birçok şubesi var.” “‘Apartman’ adı altında daire yapılmasına izin verilmediği için esnafın çaresiz kaldığını, ticarette eşitsizlik ve düzensizlik olduğunu her zaman görüyoruz. Bu yıl da yasanın çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Emekli maaşı artışına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çakır, “Hayal kırıklığımız emekli maaşlarımızla başladı. Emekli maaşlarındaki yüzde 5’lik ek artış beklentileri karşılamadı. Bu artış hayal kırıklığı oldu. Gece gündüz çalışan Bağkurlu esnafımız maaşlarını öderken En uzun prim adedi, en düşük emekli maaşı ile takdir edildi.” “Esnafımız da aynı enflasyonu yaşıyor, belki de diğerlerinden daha ağır hissediyor. Bu düzenleme çok ağırdı” dedi.

Emekli maaşı artışları arasında ayrım yapılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Çakır, “Emekli memurlar ve Bağkur emeklileri bu enflasyonu ayrı ayrı mı yaşıyor, yoksa başka bir yerde mi yaşıyorlar? En düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılması uygun mudur?” Asgari ücretin 17 bin lira olduğu yerde? “Emekli esnaf insanca yaşamak istiyor, maaşlarının asgari ücret seviyesine düşürülmesini istiyor” dedi.

Esnafın yıllardır biriktirdiği parayı devlete borç verdiğini hatırlatan Çakır, “Esnaf her ay maaşının dörtte birinden biriktirdiği parayı tam 35 liraya rahat bir hayat sürsün diye devlete borç veriyor. Yıllar sonra 60 yaşına geldiğinde devletin kasasına koyduğu bu parayı bana yetecek şekilde ve bir gün geri alacaktır.” Emekli olmak istediği için çalışıyor, ömrünün sonuna kadar rahat yaşamanın hayalini kuruyor. Sağlık sigortasının olduğunu, özel hayatının hep geçeceğini, hayatının geri kalanındaki mutluluğunu düşündüğünü söylüyor. Şimdi soruyoruz, esnafımızın bu hayali gerçekleşti mi?” diye sordu.

habertorbali.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu