Haber

Emine Erdoğan, BM Genel Kurulu Sıfır Atık Günü özel oturumu-1’de konuştu

? Emine Erdoğan, ABD’nin New York kentinde 30 Mart Sıfır Atık Günü’nde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu özel oturumunda bir konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasında, “Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, ‘görmediğimiz çöp zararsız’ diye atıklar en az gelişmiş ülkelere gönderiliyor. Bu atık yığınları sadece doğayı kirletmekle kalmıyor, aynı zamanda sömürgeciliğin yeni bir versiyonunu da üretiyor. sözlerini kullandı.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü;

Türkiye’de başlattığımız sıfır atık projesini küresel bir harekete dönüştürme yolunda bu tarihin ‘dünyadaki ortak evimiz’ için çok değerli bir adım olacağına inanıyorum. Başta Genel Sekreter olmak üzere ev sahibi 105 ülke temsilcisine işbirlikleri için içtenlikle teşekkür ediyorum. Konuşmama başlarken 6 Şubat sabahı ülkemizde meydana gelen ve hepimizi derinden sarsan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. 11 ilimizi ve yaklaşık 15 milyon insanı etkileyen depremde dünyanın dört bir yanından gelen dostane yardımlar milletimiz için değerli bir teselli kaynağı olmuştur.

‘ATIKLAR SON GELİŞMİŞ ÜLKELERE GÖNDERİLİYOR’

Bizden beklenen, milyonlarca canlı türüne ev sahipliği yapan yeryüzünün işleyişine saygı duymamızdır. Maalesef son iki asırdır bu anlayışı yitirdik. Yeryüzünün istikrarını sağlamakla yükümlü olan insan, kendisini doğaya karşı konumlandırmıştır. vakfedilen kaynakları acımasızca tüketmeye başladı. Sanayileşme insanlığı bir bereket sarmalına hapsetmiş, merhametten yoksun, ihtiyacının kat kat fazlasını tüketmekte ve düşünmeden yeryüzüne terk etmektedir. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki ‘görmediğimiz çöp zararsızdır’ düşüncesiyle atıklar en az gelişmiş ülkelere gönderiliyor. Bu atık yığınları sadece doğayı kirletmekle kalmıyor, aynı zamanda sömürgeciliğin yeni bir versiyonunu da üretiyor. İklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık nedeniyle hala dünyanın farklı yerlerinde binlerce çocuk ölüyorsa, bu gidişata dur demek için kaybedecek bir dakikamız bile yok!?

‘TEK BİR SİGARA ÜRETİMİNDE 3,7 LİTRE SU KULLANILIYOR’

“Milyonlarca insanın içme suyuna erişiminin olmadığı bir dünyada, 3,7 litre suyu tek bir sigara üretmek için kullanmak dünyanın her sorumlu vatandaşını derinden yaralamaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki sokaklarda ve kıyılarda en yaygın zehirli atık olan sigara izmaritlerini yok etmek 10 yıl sürüyor. Artık daha popüler olan elektronik sigaralar ve ısıtılmış tütün ürünleri geri dönüştürülemeyen, tehlikeli atıklar olarak doğayı ve insanlığı tehdit etmektedir. Bu ürkütücü tablonun mimarı ne yazık ki insanın kendisidir. Ancak bu yıkıma bir son vermenin ve ortak evimiz olan dünyayı kurtarmanın bizim elimizde olduğunu biliyoruz!’

İnsanlık olarak hep birlikte kazanacağımız ya da hep birlikte kaybedeceğimiz bu denklemde bugün hep birlikte ve hızla harekete geçmeliyiz. Bu niyetlerle Türkiye’de Sıfır Atık Projesi’ni beş yıl önce başlattık. Kısa sürede tüm ülkeye ve ardından tüm dünyaya yayılan çalışmalarımızla, büyük dönüşümlerin davranışlarımızda yapacağımız küçük değişikliklerle başlatılabileceğini gösterdik. Proje kapsamında milyonlarca geri dönüştürülen atık ile 650 milyon ton hammadde tasarrufu sağlanırken, 4 milyon ton sera gazı salınımının önüne geçildi. Gururla söylüyorum ki; Türkiye olarak hiçbir küresel soruna kayıtsız kalmıyor, çevre sorunlarında da analiz modülü olma kararlılığımızı sürdürüyoruz. Sivil toplum gönüllüleri ile bu çabayı daha geniş kitlelere yaymak amacıyla sıfır atık vakfı kurma sürecindeyiz. Yakın zamanda faaliyetlerine başlayacak olan vakfımız bu sesin uluslararası arenada yankılanmasına katkı sağlayacaktır.’

‘İslam Peygamberi. Muhammed, ‘nehir kenarında olsanız bile suyu israf etmeyin!’ Emir bize yüzyıllar önce dünyayı ve doğal kaynakları nasıl göreceğimizi öğretti. Kendisine verilen her şeyi emanet bilinciyle korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı görev edinen Anadolu insanı, sürdürülebilirliği yüzyıllardır bir kültür cevheri olarak taşımıştır. Eminim ki bu salonda temsil edilen her kültürün köklerinde doğayla barışık farklı yaşam örnekleri vardır. Sıfır atık tohumunu hangi vicdanla ekersek ekelim mutlaka filizleneceğine inanıyorum. Yeter ki ortak bir vicdan ve akıl pusulası ile hareket edelim.

Sayın Guterres ile imzaya açtığımız küresel taahhüt belgesi, sıfır atık uygulamasının kurumsallaşmasına yönelik uzun yürüyüşümüzde değerli bir ilk adım oldu. Sıfır atık gönüllüsü olarak ülkemizde başlattığımız bu hareketin dünyaya model olması ve Birleşmiş Milletler çatısı altında güçlü bir politikaya dönüşmesi beni çok gururlandırıyor ve memnun ediyor. Elde edilen bu başarı; Makro ölçekte politikalar geliştiren, atıklarını azaltan ve atıkları evlerinde geri dönüştüren sorumlu kişiler ve aynı zamanda duyarlı politika yapıcılardır.’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği ‘dünya beşten büyüktür’ sözü, iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar bağlamında ayrı bir değer kazanıyor. Adil bir yük paylaşımı ile önlemler almak; İklim değişikliğinin sonuçlarından en çok etkilenen ülkelerin, bunda payları olmasa da dikkate alındığı adil bir sistem kurmalıyız.

haber-hayrabolu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu