Haber

WSJ: Rusya, saldırıları için Husilere uydu verisi sağlıyor

İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırıları devam ederken, Yemen’deki İran destekli Husiler de 7 Ekim 2023’ten bu yana Kızıldeniz’de İsrail’le bağlantılı gemilere saldırılar düzenliyor. ABD basınına yansıyan bir haberde, Rusya’nın küresel deniz taşımacılığını hedef alan saldırıları için Husilere veri sağladığı iddia edildi.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak ve iki Avrupalı savunma yetkilisi, Husilerin saldırılarını genişletirken Rus uydu verilerini kullandığını ileri sürdü. Buna göre, söz konusu veriler, Yemen’deki Husilerin içinde yerleşik İran Devrim Muhafızları Ordusu üyeleri aracılığıyla Husilere iletiliyor. Habere göre, yakın zaman önce yapılan bir esir takası kapsamında serbest bırakılan Rus silah tüccarı Viktor Bout, Husilere yaklaşık 10 milyon dolar değerinde otomatik küçük silah satışını sağlamaya çalışıyordu. Satışın Kremlin tarafından başlatılıp başlatılmadığı ya da Kremlin’in bu durumu memnuniyetle karşılayıp karşılamadığı ise netlik kazanmadı.

KIZILDENİZ’DE NELER OLUYOR?

Yemen’deki İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı ‘Refah Muhafızı Operasyonu’ adında çok uluslu ‘deniz görev gücü’ oluşturulduğunu açıkladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. AB Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat’ta Aspides misyonunu başlatırken, İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

salipazariajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu