Ekonomi

TİKA, Afganistan’da 500 çiftçiye buğday tohumu ve gübre desteği sağladı

Türk İşbirliği ve Uyum Ajansı (TİKA) Kabil Ofisi, Afganistan’daki 500 çiftçiye buğday tohumu ve gübre desteği sağladı.

Afganistan’da 1000 dönüm arazinin ekimi için planlanan yardım kapsamında 25 ilde 500 çiftçiye toplam 37,5 ton gübre ve 12,5 ton sertifikalı iyileştirilmiş buğday tohumu dağıtıldı.

İnsan Hak ve Özgürlükleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Afganistan Ofisi’nin çiftçilere tarımsal eğitim vermesi de planlanıyor.

Yardımlar, Afganistan geçici hükümetinin başkent Kabil’deki Tarım, Sulama ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Badam Bag yerleşkesinde düzenlenen törenle bakanlık yetkililerine teslim edildi.

Törene, Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği Misyon Şefi ve Maslahatgüzar Cenk Ünal, TİKA Kabil Ofisi Koordinatörü Fazıl Akın Erdoğan, İHH İnsani Yardım Vakfı Afganistan Sorumlusu Mücahid Kılıç ve Tarım Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mevlevi Sadr Azam Osmani katıldı. Afganistan’ın daimi hükümetinin Sulama ve Hayvancılık.

Ünal, konuşmasında Türkiye ile Afganistan’ın köklü tarihi ilişkilere sahip olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Afganistan ne yazık ki çok ciddi savaşlar yaşadı. İnsan gücünü kaybetti ve potansiyelinin gerisinde kaldı. Afganistan bu savaşları yaşamasaydı, bu kadar talihsiz tarihi süreçlerden geçmeseydi bugün çok farklı bir yerde olurdu. Yardım etmeye çalışıyoruz. Afganistan, ihtiyaç duyduğu alanlarda destek sağlayarak gerçek potansiyeline ulaşıyor. “Önümüzdeki dönemde Kardeşlik çıkarlarımızı artırmaya devam etmek için görevimin temel amacı olarak görüyorum.”

TİKA Kabil Ofisi Koordinatörü Erdoğan, tohumlardan maksimum verim almayı hedeflediklerini belirterek, Afganistan’da eğitim ve sağlık alanındaki faaliyetlerinin yanı sıra tarıma da öncelik verdiklerini vurguladı.

Bugüne kadar pek çok tarımsal destekleri hayata geçirdiklerini ve devam edeceklerini belirten Erdoğan, “Dost ve kardeş ülkemiz Afganistan’ın bereketli topraklarında bolca yeşermesini dilediğimiz bu tohumların önümüzdeki dönemde daha büyük miktarlara ulaşmasını diliyoruz. Önümüzdeki yıllarda ülkenin ihtiyacını karşılamaya yetecek.” dedi.

Afganistan geçici hükümetinin Tarım, Sulama ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mevlevi Sadr Azam Osmani, tarımsal sorunların çözülmesini ve modern tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını istediklerini belirterek, söz konusu yardımlardan dolayı TİKA’ya teşekkür etti.

cizre-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu