Teknoparklardaki Teknoloji Girişimleri 100 Bin İstihdam Sağladı
SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknoparklardaki teknoloji girişimlerinin 100 binden fazla kişiye istihdam sağladığını belirterek, “Teknoparklarımızdaki işletmelerimizin ihracatı 10 milyar dolara ulaştı.”
Bakan Kacır, İstanbul’da düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dijital Teknolojiler İş Konseyi İstişare Toplantısına katıldı. 70’e yakın üyenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda bulut, fintech, mobil, oyun, siber güvenlik, yazılım, yenilikçi, web3, girişim sermayesi ve sağlık teknolojilerindeki gelişmeler konuşuldu. Kacır, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonu doğrultusunda Türkiye’yi küresel teknoloji üssü haline getirmek ve teknoloji ihracatını artırmak için çalışmaya hazır olduklarını belirterek, “Bugünkü işbirliğimiz, ortak çabalarımızı daha da ileri taşıyacak önemli bir adımdır. Bu hedeflerimiz doğrultusunda son 21 yılda adımlar attık.” Uzun vadeli, kararlı adımlarla büyük bir teknoloji ekosistemi kurduk. Bugün 101 teknoparkımızda 2.600’ü kuluçka şirketi olmak üzere 9.800’ü aşkın teknoloji işletmesi faaliyetlerine hız kesmeden devam ederek 100 binin üzerinde istihdam sağlıyor. Teknoparklarımızdaki işletmelerimizin ihracatı “10 milyar dolara ulaştı” dedi.
‘İSTANBUL AVRUPA’NIN İLK 10 EKOSİSTEMİ ARASINDA’
2023 Küresel Start-up Ekosistemleri Raporu’na göre; İstanbul’un girişimcilik ekosistemi değerinin yüzde 103 büyüyerek Güçlü Erken Aşama Ekosistemler sıralamasında 1. sırada yer aldığını belirten Kacır, “Aynı zamanda İstanbul, erken aşama finansman ve yatırımcı faaliyetleri açısından Avrupa’nın ilk 10 ekosistemi arasında yer alıyor. teknoloji yeteneklerini işe alma yeteneği.” Bu başarı ekosistem ve halkın yakın işbirliğinin sonucudur. Bu başarı öykülerinin devamının vazgeçilmez unsuru güçlü girişim sermayesi yatırımlarıdır. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge teşviklerimizden yüksek düzeyde yararlanan Ar-Ge merkezlerimiz ve teknopark firmalarımıza yönelik yaptığımız düzenleme çerçevesinde teknoloji girişimlerine fırsatlar sağlıyoruz. “725 milyon lira finansman sağladık” dedi.
‘HEDEFİMİZ TEKNOGİRİŞİM SAYISINI 100 BİNE ÇIKARMAK’
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun girişimciliği destekleme programı olan BİGG kapsamında 2 binden fazla girişimciye yaklaşık 1,2 milyar lira kaynak aktardıklarını belirten Kacır, “Arzumuz teknotekno sayımızın artmasıdır. -Ülkemizdeki işletme sayısını 2030 yılına kadar 100 bine çıkarmak. Türkiye’den daha çok turcorn, daha çok öncü teknoloji girişimi yaratmak. Küresel dijital ekonomide pazar değil, ürün ve hizmet ihraç eden bir ülke olmak. Bir diğer öncelik de payını kullanmak. Ekosistem profesyonellerinin şirkete bağlılıklarını ve çalışma motivasyonlarını artıracak seçenek formülü. İşletmelerin nakit akışlarını zorlamadan nitelikli işçi istihdam etmelerini sağlayacak ve çalışan motivasyonunu artıracak. “Bu uygulama için gelecekte mevzuat düzenlemeleri yapacağız. şirkete olan bağlılığını artıracaktır” dedi.
‘DİJİTAL GİRİŞİMLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Orta Asya ve Afrika pazarlarında yeni iş fırsatlarının keşfedilmesi ve değerlendirilmesi konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini anlatan Kacır, şöyle konuştu:
“Bu bağlamda hem dijital kurul üyeleri hem de diğer DEİK üyeleri ile iş birliği içerisinde ortak girişimler başlatılarak iş birliği fırsatlarının geliştirilmesi, büyük ölçekli etkinliklere katılım, girişimci ve iş adamlarının karşılıklı ziyaretlerinin artırılması ikili ticari ve ekonomik bağlantılara da ivme kazandıracaktır. Yetkinliklerimiz ve bizimkiler Teknoloji ve inovasyon odaklı işletmelerimizi kararlılıkla bu pazarlarda oyun kurucu olarak konumlandırabiliriz. Bu doğrultuda sizlerle birlikte çalışmaya hazırız. 100. yılımızda, ikinci yüzyılda ‘Türkiye Yüzyılı’nı inşa ederken, Cumhuriyetimizin tam bağımsızlık anlayışıyla yürüyüşümüze devam ediyoruz. Müreffeh bir Türkiye için dijital girişimleri desteklemeye devam ediyoruz. Ülkemizin 2030 yılında dünyanın en gelişmiş 10 start-up ekosisteminden biri olması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzun en önemli bileşenlerinden biri olan teknoloji ve inovasyona dayalı girişimcilik faaliyetlerini son 21 yıldır desteklediğimiz gibi, yeni yatırımlar yaparak ve ekosistemin önündeki engelleri kaldırarak devam ediyoruz. “