Teknoloji

Su, hidrojen ve oksijen gibi yanıcı maddelerden oluşmasına rağmen neden yanmaz?

Günlük hayatımızda inanılmaz derecede yaygın olan ve neredeyse herkesin bildiği bazı şeyler vardır. Örneğin, suyun ateşi söndürdüğünü ve 2 hidrojen ve bir oksijen atomundan oluştuğunu hepimiz biliyoruz.

Su, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur ve bu elementlerin her ikisi de yanmayı destekler. Yani yaygın (ve bilim dışı) mantık, suyun da yanması gerektiğini söylüyor.

Peki, hidrojen ve oksijen gibi yanıcı elementlerden oluşmasına rağmen suyun neden yanmadığını hiç düşündünüz mü?

su neden yanmaz

Kısa cevap: Hidrojenin yanması sonucu su oluşur. Basitçe söylemek gerekirse, su, hidrojeni yaktığınızda elde ettiğiniz şeydir. Yani su yanmaz, çünkü bir bakıma zaten yanmıştır.

Yanma, iki molekülün ve atomun birleşerek ısı ve ışık şeklinde güç açığa çıkardığı kimyasal bir süreçtir. Rastgele herhangi bir şeyin yanması için temel olarak iki şeye ihtiyacınız vardır: yakacak bir yakıt (bir parça kağıt, bir odun kütüğü vb.) ve bir oksitleyici (oksijen gazı). Ayrıca yanma sürecini başlatmak için ekstra miktarda ısıya ihtiyacınız vardır.

Kağıt kesiği yakma örneğini düşünün. Bu senaryoda, yakıt kağıttır, oksitleyici gaz halindeki oksijendir ve ısı, bir kibrit yakıp yakarak sağlanır.

Suyun kimyasal yapısı

Su, iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomundan oluşur. Kimyasal formülü H2O’dur. Şimdi, dikkat edilmesi gereken farklı şey, suyun iki bileşeninin aslında yanıcı olmasıdır.

Hidrojen gazı neden yanıcıdır?

Bir hidrojen atomunun yalnızca bir elektronu vardır ve bu nedenle yeni bileşikler oluşturmak için diğer elementlerle hızla birleşir.

Hidrojen doğada çoğunlukla birbirine kovalent olarak bağlanmış iki hidrojen atomundan oluşan bir gaz halinde bulunur.

Bununla birlikte, gaz çok reaktiftir (çünkü hidrojen-hidrojen bağı oldukça zayıftır) ve bir oksitleyici varlığında hızla oksitlenir, bu da onu oldukça yanıcı hale getirir.

Ayrıca, hidrojen yandığında çok fazla güç açığa çıkarır. Bu nedenle uzay araçları, Dünya atmosferinden çıkmak için sıvı hidrojeni yakıt olarak kullanır.

Oksijen yanmayı destekler

Daha önce de belirttiğimiz gibi, her tür yanma bir oksitleyici gerektirir. Kimyada oksijen, ozon, hidrojen peroksit, flor ve benzerleri dahil olmak üzere çok sayıda oksitleyici vardır.

Gaz halindeki oksijen, Dünya atmosferinde bol miktarda bulunduğundan, çoğu zaman birçok yangın için birincil oksitleyici madde haline gelir. Bu nedenle, bir yangının kendini sürdürmesi için bir oksijen kaynağı her zaman gereklidir.

Yangın söndürücü olarak su

Su, birkaç nedenden dolayı mükemmel bir yangın söndürücüdür; Bunlardan biri, çok yanıcı iki atomdan oluşmasına rağmen kendi kendini yakmamasıdır.

Bunun nedeni, suyun gerçekten yanmış olmasıdır. Biraz detaylandıralım. Daha önce tartıştığımız gibi, hidrojen gazı oldukça yanıcıdır. Tek ihtiyacı olan, yanmayı başlatmak için bir oksitleyicidir.

Oksijen, Dünya’da en çok bulunan oksitleyici olduğundan, yangını başlatmak ve ürün olarak su oluşturmak için oksijenle birleşir.Kısacası su yanmaz çünkü zaten bir yanma reaksiyonu sonucunda oluşmuştur.

Böyle bir hidrojen ve oksijen kombinasyonunun, oldukça tehlikeli olan, ısı ve ışık şeklinde büyük miktarda enerji açığa çıkardığını unutmayın.

1937’de New Jersey’de onlarca kişinin ölümüne yol açan Hindenburg felaketi, aslında bu patlayıcı reaksiyonun sonucuydu. Bu nedenle laboratuvar ortamında tonlarca su üretemiyoruz ve su sıkıntısını gideremiyoruz.

Özetle, kağıdı yaktığınızda kül elde edersiniz; Ama hidrojen atomlarını yaktığınızda su elde edersiniz. Külü yakamadığınız gibi suyu da yakamazsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu