Ekonomi

SPK Başkanı Gönül, yatırımcıları ‘izinsiz sermaye piyasası işlemleri’ konusunda uyardı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lideri İbrahim Ömer GönülUluslararası İşbirliği Platformu (IIP) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Boğaziçi Zirvesi kapsamında gerçekleştirildi. “Sermaye Piyasasında Finansman Kaynakları ve Reel Sektör”başlıklı oturuma katıldı.

Konuşmasına sermaye piyasalarına ilişkin verileri paylaşarak başlayan Gönül, Türkiye’de sermaye piyasalarında son yıllarda yaşanan gelişmelerin dikkat çekici noktalarda olduğunu söyledi.

Gönül, şu anda Borsa’da işlem gören şirket sayısının 529 olduğunu ve Borsa’nın toplam piyasa değerinin yaklaşık 11 trilyon TL’ye ulaştığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“16 Kasım 2023 itibarıyla 45 şirketin halka arzı tamamlanmış ve bu şirketlere 63,5 milyar TL sağlanmıştır. Hisse senedi piyasası yatırımcı sayısı 8 milyonu aşmış, birçok kişide bu sayı 1-1,5 milyon seviyesinde olmuştur. Şu anda Türkiye’de her 10 kişiden biri Borsa’da yatırımcı oldu. Şirketler Ekim ayı sonu itibarıyla yaklaşık 610 milyar TL’lik borçlanma aracı ve kira sertifikası ihraç etti. Aynı zamanda 376 emeklilik yatırımı da gerçekleşti. fon ve 1.800’ün üzerinde yatırım fonunun çalışmaları devam ediyor. 82 yatırım ortaklığı ve 60 portföy. “Piyasada yönetim şirketi, 72 aracı kurum ve 12 kitlesel fonlama platformu bulunuyor.”

‘Yeşil ve sürdürülebilir borçlanma araçları geliştirmek için çalışıyoruz’

SPK Başkanı Gönül, son dönemde geliştirmeye çalıştıkları ve geliştirilmesine tanık oldukları “Yeşil ve Sürdürülebilir Borçlanma Araçları” ihracını yoğunlaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını açıkladı.

Önce ” “Yeşil Borçlanma Aracı”, ” Sürdürülebilir Borç Aracı“, ” Yeşil Kira Sertifikası” Ve ” Sürdürülebilir Kira Sertifikası Rehberiyayımlandığını belirten Gönül, “Yenilenebilir enerji alanlarına odaklanan 40’ın üzerinde yatırım fonu, emeklilik yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonu var. Ekim sonu itibarıyla ihraç tutarımız 4 milyar TL’yi aştı. Orta Vadeli Program’da önemli tespitler yapıldı. Yeşil dönüşüm üzerine yaptık ve bunları gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız.“dedi.

‘Kısa sürede Girişim Sermayesi Piyasası’nda ilk halka arzları gerçekleştireceğiz’

İbrahim Ömer Gönül, Girişim Sermayesi PiyasasıAyrıca şu bilgileri paylaştı:

“Gelişme potansiyeli olan iş fikirlerini hayata geçirmek için başlangıç ​​aşamasında olan ancak borsada işlem görecek kadar büyük olmayan ortaklıklar, sermaye artırımı yoluyla ihraç edecekleri payları nitelikli yatırımcılara satarak finansman elde edebilecek, Hisselerimizi halka arz etmeden, kısa süre içerisinde ilk halka arzımızı gerçekleştireceğiz.”

Geçtiğimiz günlerde ilk fazı tamamlanan Elektronik Başvuru Sistemi’nin yılbaşından sonra tamamen hayata geçeceğini belirten Gönül, buradaki süreçlerin hızlandırılmasının yanı sıra şeffaflık gibi unsurlara da önem verdiklerini vurguladı.

Gönül, gayrimenkul alanında yürütülen iş ve projelere değinerek Gayrimenkul Proje Fonu hakkında bilgi verdi.

Gönül, bu fonların kendilerine ait olan yerlerin yanı sıra sözleşme imzaladıkları farklı kişilere ait yerlerde de proje yürütebileceklerini anlatarak, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu fonlar portföylerinde yalnızca üzerinde proje geliştirilecek gayrimenkuller, gayrimenkul projeleri, proje kapsamında geliştirilen gayrimenkuller ve nakit yönetimi amaçlı bazı para ve sermaye piyasası araçlarını bulundurabilecekler. Gayrimenkul sertifikaları kentsel dönüşüm ve afet yönetimine finansman sağlayacak Bireysel ve kurumsal yatırımcılar birikimlerini yatırıma dönüştürebilecek Bir diğer enstrümanımız ise ‘Yeni Nesil Gayrimenkul Sertifikası’. “Burada ihtiyaçlara daha duyarlı bir sistem geliştirdik.”

‘Finansal Okuryazarlık Portalını çok yakında açacağız’

SPK Başkanı Gönül, Sermaye Piyasası Risk Merkezi’nde Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Borsa İstanbul ile çalışmalara devam ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Buradaki amacımız sermaye piyasamızda oluşabilecek risklerin önceden tespit edilmesini, minimize edilmesini ve şeffaf bir şekilde departmanla paylaşılmasını sağlamaktır. Ayrıca finansal okuryazarlığa verdiğimiz değeri de arttırıyoruz. Milyonlarca kişinin borsada finansal açıdan daha eğitimli ve finansal terimlere aşina olmasını sağlamak için, “Bu eğitimi özellikle gençlere ve gelecek nesillere, ayrıca finanstan uzak gördüğümüz ev hanımlarına vermek istiyoruz.”

Gönül, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu ile birlikte Finansal Okuryazarlık Portalını yakın zamanda hizmete açacaklarını belirterek, şöyle konuştu: Bugüne kadar SPK Eğitim Seminerlerine 14 binin üzerinde üniversite öğrencisi katıldı ve onlara eğitim verdik. Ayrıca Finans Akademisi ile Sermaye Piyasası ve Finans Mesleki Anadolu Lisesi’ni de açmaya hazırlanıyoruz. “Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz ve okulumuzu önümüzdeki eğitim-öğretim yılında açmayı hedefliyoruz.”dedi.

‘131 kişi hakkında suç duyurusunda bulunduk’

İbrahim Ömer Gönül, sektöre yetişmiş insan kaynağı sağlanması konusunda iş birliği yaptıklarını ve bu alanda çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Son dönemde izinsiz sermaye piyasası işlemlerinde artışa tanık olduklarını kaydeden Gönül, şu uyarılarda bulundu:

“Özellikle kamuoyunda Forex olarak bilinen kaldıraçlı işlemler, yüksek getiri vaat eden işlemler, herhangi bir şirkete ortak olma, piyasanın çok üzerinde getiri vaat etme, sosyal medya kullanımı, bireysel bireylerin aranması gibi sistemlerin önüne geçmeye çalışıyoruz. bu konuda çok dikkatli olun.gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz ama aynı zamanda piyasanın üzerinde getiri vaad eden bazı şirket ve projelere katılım vakalarına da tanık oluyoruz.izinsiz sermaye piyasası faaliyetleri kapsamında suç duyurusunda bulunduk. 2023 yılında kontrolü tamamlanan 48 belgede toplam 131 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 2023 yılı başından bu yana Türkiye’de ikamet eden kişilere yönelik internet üzerinden yurt dışında kaldıraçlı ve türev işlemler yaptığı tespit edilen 1.321 internet sitesini de kapattık. “

‘Türkiye’de yabancı yatırımcının payı artacak’

SPK Başkanı Gönül, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelecekleri sorusu üzerine, şirketlerdeki ortaklık kültürünün ve şirketlerin davranışlarının yabancı yatırımcılar için değerli olduğunu vurguladı.

Yabancı yatırımcıların bir yere yatırım yapabilmek için yatırım ortamının düzgün hale getirilmesini ve kuralların net olmasını istediklerini kaydeden Gönül, sözlerini şöyle tamamladı:

“Mevzuatın daha sade ve anlaşılır olmasını istiyorlar. Eskiden yabancı yatırımcı payımız yüksekti ama dünyadaki konjonktür bizi de etkiliyor. Yabancı yatırımcılar Türkiye’de daha yatırım yapılabilir bir ortamın olduğunu ve şirket çeşitliliğinin arttığının farkındalar. Borsa’da da görülebilecek. Kısa sürede Türkiye’nin “Yabancı yatırımcıların payı artacak. Çok detaylı bir mevzuatımız var ve onu geliştirmeye devam ediyoruz. Profesyonellere yönelik hazırlanan mevzuatın biraz daha kolay hale getirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, daha basit bir mevzuat için de çalışıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu