Dünya

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper Davos’ta konuştu:

“Türkiye sadece iki kıta arasında bir köprü değil, aynı zamanda Avrasya ülkeleri için bir ‘kutup yıldızı’dır.”

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl düzenlenen 54. Davos Zirvesi, “Güvenin Yeniden İnşası” temasıyla İsviçre’de düzenlendi. Kamudan, özel sektörden, sivil toplumdan ve akademiden
3 bine yakın katılımcının bir araya geldiği Dünya Ekonomik Forumu’nun 54. Yıllık Toplantısı’nda küresel güvenlik sorunları, yeni istihdam olanakları, iklim acil durumuyla mücadele ve yapay zeka uygulamaları ele alınırken, dünyanın ve insanlığın geleceğine yönelik çözüm önerileri de ele alındı. tartışıldı.

15-19 Ocak tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen toplantılarda Sabancı, Türk iş dünyasını en geniş katılımla temsil eden Topluluklar arasında yer aldı. Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Sürdürülebilirliğe Odaklanmaya Neden Devam Etmeliyiz?” 17 Ocak’ta CNBC’nin etkinliğinde düzenlenen panelde ve 18 Ocak’ta Dünya Ekonomik Forumu’nun en ilgi çekici panel tartışmalarından biri olan “Avrasya İçin Yeni Bir Şafak mı?” Panelde konuşmacı olarak yer aldı.

TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ DEĞERİ MASA’DA

Dünya Ekonomik Forumu Yürütme Konseyi Lideri Mirek   Moderatörlüğünü Dušek’in üstlendiği “Avrasya İçin Yeni Bir Şafak Mı?” etkinliğine katıldı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Odile Françoise Renaud-Basso, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili, Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Alibek Kuantyrov ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ile birlikte. Panelde Türkiye’nin bölgedeki önemini özel sektör perspektifinden değerlendiren Cenk Alper, Avrasya coğrafyasında ticari iş birliği ve finansman imkanlarının artırılmasına yönelik çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DÜNYADA KÜLTÜREL EVRİMİN ANA UNSURLARINDAN BİRİDİR

Avrasya’nın tarih boyunca medeniyetin ve insanlığın gelişmesinde her zaman öncü rol oynadığının altını çizen Cenk Alper, “Bugün geldiğimiz noktada Avrasya’nın kalkınması, istikrarı ve refahı sadece Avrupa ülkeleri için değil, büyük önem taşıyor. hem bölge hem de küresel ekonomi için. Türkiye bu coğrafyanın kilit ülkelerinden biri. Geniş perspektiften baktığımızda Türkiye’yi sadece iki kıtayı birbirine bağlayan bir ülke olarak görmek doğru bir yaklaşım değil. “Türkiye, stratejik coğrafi konumunun yanı sıra, güçlü altyapısı, nitelikli iş gücü, dinamik nüfusu ve yatırımcılar için yüksek potansiyeliyle bölgede kalıcı kalkınmaya örnek oluşturan, yatırımcılar için ‘kutup yıldızı’ görevi gören bir ülkedir. Bölgedeki ülkeler” dedi.

Pandemi süreci ve son yıllarda ortaya çıkan jeopolitik çalkantılar sonucunda Türkiye’nin hem enerji koridorunda hem de tedarik zincirindeki rolünün çok daha değerli hale geldiğinin altını çizen Cenk Alper, “Bu anlamda Orta Koridor girişimi Türkiye’nin kilit rol oynadığı Asya ile Avrupa arasında yer alıyor.” Daha dayanıklı bir tedarik zinciri oluşturulmasında, ulaşım yollarının çeşitlendirilmesinde, ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde, ticaretin geliştirilmesinde ve bölgesel işbirliğinin teşvik edilmesinde değerli bir role sahiptir. Dünyada yaşanan dönüşümle birlikte artık fiziksel uçlar arasındaki geçirgenlik de artıyor. Küreselleşme, mal ve insan aktarımının ötesinde, çok paydaşlı, empati odaklı ortak yaşam kültürüne doğru evrilmektedir. Böyle bir konjonktürde bu kadar kapsamlı işbirliklerinin önemi her geçen gün artıyor. Günümüzde dünya ekonomisine yön veren sürdürülebilirlik aslında bu kültürel evrimin bir parçasıdır. Özellikle Avrupa Yeşil Anlaşması ile birlikte sürdürülebilirlik yaklaşımı bölgedeki iş kültürünün temel belirleyicilerinden biri olacak. “Bu noktada Türk iş dünyasının ortaya koyduğu yaklaşım, bölgenin ekonomik kalkınmasında kilit rol oynayacaktır” dedi.

HEM TÜRKİYE’NİN, BÖLGENİN HEM AVRUPA’NIN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNE KATKIDA BULUNUYORUZ

Sabancı Topluluğu’nun bu anlamda sadece Türkiye’ye değil, tüm bölgeye örnek olduğunu sözlerine ekleyen Cenk Alper, “Bugün sürdürülebilirliğe odaklanan Toplumsal Sözümüz, aslında Sabancı’nın bu konudaki güçlü irade beyanıdır; Dünyanın, bölgenin ve insanlığın geleceğine dair vizyonunun en güçlü göstergesi. Yaptığımız tüm yatırımlarla bunu destekliyoruz. Bu sözümüzü yerine getiriyoruz. “Özellikle enerji ve iklim teknolojileri alanında attığımız adımlarla hem Türkiye’nin hem bölgenin, hem de Avrupa’nın enerji arz güvenliğine değerli katkılar sağlıyoruz” dedi.

SABANCI’NIN GÜÇ VİZYONU AVRUPA İÇİN DE BÜYÜK FIRSAT

Sabancı Grubu’nun önümüzdeki 5 yılda Türkiye’ye 6,2 milyar dolarlık elektrik yatırımı yapacağını ekleyen Cenk Alper, “5 yıllık dönemde Türkiye’de hayata geçirilecek her üç rüzgâr ve güneş santralinden biri Sabancı imzasını taşıyacak” . 2030 yılına kadar üretim portföyümüzün yaklaşık yüzde 80’ini yenilenebilir enerjiden oluşturmayı, 2050 yılında ise elektrik üretimimizin yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz. Sabancı’nın iktidarda ortaya koyduğu bu vizyon, hem Türkiye hem de Avrupa için çok değerli bir fırsat. . Grup şirketimiz Enerjisa Üretim’in Bandırma’da hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk Hidrojen Vadisi, bu fırsat zincirinin en değerli örneğidir. Türkiye’yi Avrupa’nın en büyük yeşil hidrojen tedarikçisi haline getirebilecek bu proje, aynı zamanda Avrupa’nın enerji arz güvenliğinde de tarihi bir sayfa açabilir. Ancak burada yaptığımız çalışmalarla yenilenebilir enerji kullanarak hiper ölçekli yeşil veri merkezleri oluşturmanın yollarını arıyoruz. “Tüm iş kollarımızda sadece bugünün teknolojilerine değil yarının teknolojilerine de odaklanarak sürdürülebilirlik ve dijital odaklı ikiz dönüşüme liderlik ediyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu