Haber

Rusya’dan BM’ye tahıl anlaşması için 3 aylık süre

Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda geçen yıl Temmuz ayında imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’na geri dönmesi için BM’ye üç ay süre verdi ve Pazartesi günü anlaşmayı askıya aldığını duyurdu.

Türkiye ve BM’nin Rusya ve Ukrayna ile imzaladığı anlaşma, Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracatını ayrı ayrı düzenlerken, Rusya ile imzalanan diğer anlaşma, Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatının Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan etkilenmemesini sağladı. . Rusya, bu konuda yeterli adımların atılmadığı gerekçesiyle defalarca anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatına ilişkin anlaşmanın uygulanması ve Rusya’nın masaya dönmesi için topun BM’de olduğunu belirterek, “Rusya-BM muhtırasını aynen aktarıyorum. üç yıl süreyle yürürlükte kalacak.Taraflardan biri anlaşmadan çekilmek isterse üç ay “Biz bu bildirimi şimdi yaptık” dedi.


Maria ZaharovaFotoğraf: Valery Sharifulin/TASS/IMAGO

Buna göre Zaharova, BM’nin somut sonuçlar üretmek için üç ayı olduğunu belirterek, “Bu nedenle BM Sekreterliği’ndekiler mikrofonlara koşmasınlar, somut sonuçlara ulaşmak için bu üç ayı kullansınlar. Somut sonuçlar çıkarsa. , bu kapsamlı bahiste görüşmelere geri döneceğiz.”

Rusya’nın Odessa’ya düzenlediği saldırıda 60 bin ton tahıl imha edildi

Rusya’nın Ukrayna’nın liman kenti Odessa’ya Pazartesi günü başlattığı hava saldırıları Salı gecesi de devam etti. Ukrayna verilerine göre çok sayıda füze ve silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) düzenlenen baskınlarda 60 bin tondan fazla tahıl imha edildi.

Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solskyi, saldırıların kasıtlı olarak Odessa ve Chornomorsk limanlarındaki tahıl ambarlarına ve altyapıya yönelik olduğunu kaydetti. Solskyi, Odessa yakınlarındaki Chornomorsk limanında ihracat için depolanan 60 bin ton tahılın salı gecesi imha edildiğini, altyapıdaki hasarın tamamen onarılmasının en az bir yıl süreceğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise baskınların amacını mühimmat depoları ve askeri tesisler olarak açıkladı.

Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenskiy de Odessa’ya yönelik saldırıların tahıl anlaşmasının askıya alınmasıyla bağlantılı olduğunu savundu ve Rusya’nın kasıtlı olarak tahıl anlaşması altyapısını hedef aldığını savundu. Zelenskiy, “Rusya’nın her füzesi sadece Ukrayna’ya değil, dünyada normal ve güvenli bir yaşam sürmek isteyen herkese bir darbedir” dedi.

Rusya ise, Odessa’ya yönelik saldırıların, 2014 yılında ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nı Rusya anakarasına bağlayan köprüye yapılan saldırıya misilleme amaçlı olduğunu belirtmişti.

AFP,rtr,dpa / BK,ET

DW Türkçe’ye VPN ile sansürsüz nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu