Haber

Önyargıyı kıran genç sporcular, ‘kızlar yapamaz’ diyenlerin sözlerine aldırış etmeden dünya şampiyonu oldu

Ön yargıları kıran genç sporcular, ‘kızlar yapamaz’ diyenlerin sözlerine kulak asmadan dünya şampiyonu oldu

-Alpagut sporcusu Şevval Sert, “Kızları küçümseyenler vardı, biz burada kızların sesi olmak istiyoruz.”

-Nisanur Tümay, “İlk başta kız olduğum için yapamayacağımı söyleyenler oldu”

HATAY – Hatay’da yaşayan 17 yaşındaki Alpagut sporcuları Nisanur ve Şevval, ‘kızlar yapamaz’ diyenlerin sözlerine aldırış etmeden kazandıkları Dünya Şampiyonasıyla ilçedeki arkadaşlarına örnek oldu.

Reyhanlı ilçesinde yaşayan genç sporcular 17 yaşındaki Nisanur Tümay ve 17 yaşındaki Şevval Sert, geçtiğimiz yıllarda Alpagut sporuyla tanıştı. Dövüş sporlarına ilgi duyan genç kızlar birlikte antrenman yaparak Antrenör İbrahim Tümay’dan sıkı bir eğitim aldı. Kızların dövüş sporlarında başarılı olamayacağı yönünde çevreleri tarafından eleştirilen genç kızlar, bu niyetleri görmezden gelerek çalışmalarına devam ettiler. Bursa’da düzenlenen Dünya Alpagut Şampiyonası’nda bölgelerini temsil eden 2 sporcu, kendi sıkletlerinde birinci oldu. Kendileri yapamayacaklarını söyleyenleri görmezden gelen genç sporcuların başarısı ilçedeki diğer kızlara da örnek oldu.

“İlk başta kız olduğum için yapamayacağımı söyleyenler oldu.”

Küçük yaşlardan beri dövüş sporlarıyla ilgilendiğini belirten Nisanur Tümay, “5 yaşımdan beri dövüş sporlarıyla ilgileniyorum. 3 yıldır Alpagut yapıyorum. Son Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil etmiştim. Caymaz ve Ayça branşlarında yarıştım. Ayça branşında birinci, Caymaz branşında ikinci oldum. “Bundan sonraki hedefim olimpiyatlara gitmek. Bu sporu ilk kez duyanlar şaşırıyor. Adını ilk kez duyanlar var. Alpaghut bir Türk sporudur. Azerbaycan kökenli olup farklı branşlara sahip bir spor bölümüdür. Kılıç, bıçak, dövüş, güreş gibi birçok branş bulunmaktadır. Kızlı, Bay ve Bayan tüm yaş gruplarına uygundur. Yaşımdan küçük tüm kızlara tavsiye ettiğim bir spor bölümüdür. İlk başta bazıları kız olduğum için yapamayacağımı söyledi. Kızların sadece evde oturması gerekiyor, ayrıca yaşadığım bölgeden dolayı da çok eleştiri aldım. Ama bunlara rağmen “Diyelim ki ben bu spora devam ettim. Tanıdığım ve yapmadığım birçok kıza sesleniyorum.” Bilmiyorum ve onların dövüş sporlarıyla ilgilenmelerini istiyorum” dedi.

“Kızları küçümseyen insanlar vardı ve biz burada kızların sesi olmak istiyoruz.”

Kızları dövüş sporlarına davet eden Şevval Sert, “Bu sporu yapmaktaki amacım kendimi geliştirmek ve gelecekteki kariyer tercihimde daha fazla puan toplamak. 3 yıldır bu sporu yapıyorum. Herkesi bunu yapmaya davet ediyorum.” Özellikle kızların kendilerini geliştirmelerini teşvik etmek istiyorum.” Bu iyi bir fırsat. Haftada 3 gün 2 saat antrenman yapıyoruz. Bunu tuhaf bulan pek çok insan var. Adını ilk kez duyanlar var. Onu hiç tanımayanlar bile var. Alpağut’ta Alpağut Dünya Şampiyonası’na katıldım ve Caymaz branşında dünya birincisi oldum. Kızlara tepeden bakanlar vardı. Burada kızların sesi olmak istiyoruz” dedi.

Antrenör İbrahim Tümay, yetiştirdiği sporcuların ülkemizi başarıyla temsil edeceğine inandığını belirterek, “Alpagut nedir sorusuna cevap verecek olursak Turan savaş sanatı olarak bilinir. Alp savaşçı, ut ise kutsal demektir. Özetle kutsal savaşçı demektir. Ülkemizi temsil etmek için girdiğimiz bu branşta ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyoruz.” “Siz ne dersen de hedefimiz o. Alpagut’u Hatay’da tanıtmak istiyoruz. 2 yıldır haftada 3 gün, günde 2 saat antrenman yapıyoruz. Özellikle kızları bu branşa davet ediyoruz. Kızların da buraya gelmesini istiyoruz. Şube” dedi.

haberkorgun.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu