Haber

İsrail’den ‘tatbikat’ özürü, ordudan ‘çıplak sorgulama’ açıklaması

İsrail Güvenlik Güçleri’nin (IDF) düzenlediği tatbikatta, yerleşimcilerin Filistinlileri kaçırdığı simülasyonunun yer alması tepkilere neden oldu. IDF tatbikat nedeniyle özür dilerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ordudan açıklama talep etti.

İsrail’in Ynet News haber sitesine göre İsrail ordusu, yasadışı yerleşim yerlerine olası sızma girişimleri ve kalabalık caddelere silahlı saldırıların simüle edildiği bir dizi senaryodan oluşan askeri tatbikat düzenledi. Senaryolardan birinde İsrailli yerleşimciler Filistinlileri rehin alıyordu. Bu simülasyon ülkedeki faşist bakanların eleştirilerine neden oldu.

NETANYAHU: UYGUN DEĞİL VE ZARARCI

Tatbikattan paylaşılan görüntülerde yerleşimcilerin bir Filistinliyi kaçırdığı ve yerleşimci rolünü oynayan askerlerin üzerinde ‘düşman’ yazan yelekler giydiği görüldü. İsrail ordusu, tatbikatın 100’e yakın senaryo arasında ‘en aşırı senaryolardan biri’ olduğunu belirterek, düşman unsurlarını yerleşimci olarak işaretlemenin ‘yanlış’ olduğunu belirterek özür diledi.

Netanyahu, tatbikata ilişkin yaptığı açıklamada, bu senaryonun gerçeklikle bağdaşmadığını ve “İsrail’i savunmak için savaşan, hatta ölen birçok yerleşimci için uygunsuz ve incitici” olduğunu savundu. Netanyahu, ‘böyle bir duyarsızlığı kabul edemeyeceğini’ söyledi.

BEN-GVIR: BOZULMA VE TAM ÇILGINLIK

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin pazartesi günü gerçekleştirdiği ve dün sona eren tatbikata, milliyetçi suçlar konusunda uzman iç istihbarat teşkilatı Shin Bet yetkilileri de katıldı. Savaş kabinesi üyesi Bakan Benny Gantz, yapılanın ‘hata’ olduğunu söyleyerek İsrail ordusunun özür dilediğini hatırlattı ve Netanyahu’yu ‘siyasi saiklerle İsrail ordusuna saldırmakla’ suçladı. Gantz, Başbakan’ın bu olayı İsrail Silahlı Kuvvetleri’ne zarar vermek amacıyla siyasi amaçlarla kullanmasının gereksiz olduğunu, bunun da soruşturulması gerektiğini savundu.

İsrail’in faşist Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de tatbikatta İsrail ordusunun ‘kaçırma’ senaryosunu eleştirerek, bunu ‘çarpıtma ve tam bir delilik’ olarak nitelendirdi. Ben-Gvir, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı da davet ederek “derhal bu konuya müdahale etmesi ve olayı araştırması gerektiğini” söyledi.

ÇIPLAK SORGU FOTOĞRAFINI PAYLAŞAN ASKER GÖREVDEN ÇIKARILDI

Öte yandan bir İsrail askerinin, saldırı altındaki Gazze’de sandalyeye iç çamaşırlarıyla bağlanmış bir Filistinlinin fotoğrafını paylaşması da tepki çekti. Söz konusu fotoğrafta, vücudunda yaralar bulunan Filistinli bir adam çıplak ve bir sandalyeye bağlanmış halde, önünde ise bir İsrail askeri görülüyordu.

Gazze’nin Rimal mahallesindeki bir okulda çekilen bu görüntünün bizzat asker tarafından paylaşıldığı belirtildi. Yaşanan yankıların ardından İsrail ordusu bir açıklama yaparak, sandalyeye bağlı görülen Filistinlinin sorgusunun ardından serbest bırakıldığını, ‘terörist’ olmadığını ve askerin görevden alındığını duyurdu. IDF, askerin davranışının ‘IDF’nin emir ve değerlerine aykırı’ olduğunu belirtti.

ABD: SON DERECE RAHATSIZ EDİCİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, gazetecilerin fotoğrafla ilgili sorularını yanıtlarken, fotoğrafın ‘derinden rahatsız edici’ olduğunu belirterek, konu hakkında yorum yapmayı İsrail Savunma Kuvvetleri’ne bıraktığını söyledi. Price, temel insan haklarına saygının değerinin altını çizerek insani unsurlara bağlılığın altını çizdi.

Hamas’ın eski sözcülerinden İsraa Almodallal, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, takipçilerinden birinin fotoğraftaki Filistinliyi tanıdığını, Hamzeh isimli Filistinlinin Gazze’nin Şicaiye mahallesinden olduğunu, annesi, erkek kardeşi, teyzesinin de orada olduğunu söyledi. ve 2 yaşındaki yeğeni gözaltına alınmadan önce öldürüldü.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

hamamozu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu