Haber

IMO’dan Uludağ açıklaması

BURSA (İGFA) – Türkiye’nin kış turizmi cenneti Yeşilçam sinemalarının vazgeçilmez mekanı oldu; Uludağ. Bursa’nın incisi Uludağ’a ilgi, otellerin plansız inşa edilmesi ve pistlerin yetersiz kalması nedeniyle yeni kış turizmi merkezlerine kaydı. Geçtiğimiz yıllara kadar otellerin atıklarını bile doğaya bıraktığı Uludağ’da yıllardır tartışılan Site Başkanlığı’nın kurulması konusu Meclis gündemine geldi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan IMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İdeal Küçükkayalar, endişeleri olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “Uludağ, Bursa’mız için çok değerli bir bedel. Tarih boyunca Uludağ’ın gözcü gücü temelinde büyüyüp gelişen şehrimizin geleceğinin ‘Uludağ Alan Başkanlığı’nın kurulmasıyla bir kez daha yağma zihniyetine teslim edilmemesi için haykırıyoruz. Bölgemizin ve Bursa’nın yer altı ve yerüstü su kaynakları ile Uludağ’ın yer altı ve yer üstü zenginlikleri hiçbir isim ve eylemle boşa harcanmamalı; Aksine korunmalıdır. Bugün Bursalılar olarak Bursa’nın geleceğinden ve kalkınmasından biz sorumluyuz. Uludağ talanının hesabını gelecek nesillere veremeyiz. Bu sorumluluk çerçevesinde hukuki itiraz sürecinde de yer alacağız. Bursa’nın incisi Uludağ’a her yıl kış geldiğinde ‘Uludağ beyaz gelinliğini giydi’ deriz. Görüntüleri gazetelerin ve internet haber sayfalarının manşetlerini süslüyor. Bursa’da yaşayan herkes bu sahneyi hayranlıkla izliyor.

Alan Başkanlığı ile bu görüntünün değişmesini istemiyoruz. Uludağ’a gri gelinlik giydirmeyelim. Endemik bitki örtüsü ve Alpleri andıran doğasıyla Uludağ fark edilmeyi ve korunmayı bekliyor. Uludağ’ı korumak ve yaşatmak tüm Bursalıların görevidir. Alan Başkanlığı ile Uludağ’ın tanıtılması, planlanması ve tek merkezden yönetilmesi istenmektedir. Bize anlatılanlarla uygulananların farklı olduğunu bugüne kadar defalarca gördük. Bursa olarak, dünyada bile Bursa’nın göbeğinde bir hançer olarak bilinen ve korkunç bir kentsel dönüşüm örneği olan Doğanbey TOKİ konutlarında bunu yaşadık. Bölge Başkanlığı’nın Kapadokya’da kurulmasıyla birlikte yapılan başvuruları gördük. Amacımız şehrimizin doğal güzelliklerini zarar vermeden yaşatmak. Bu nedenle TBMM gündeminde yer alan Uludağ Bölge Başkanlığı’nın hukuken takipçisi olacağımızı, Akademik Odalar olarak kamu görevimizi yerine getireceğimizi ve bu yöndeki her türlü haksız adımın karşısında olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. gri Uludağ.”

KANUN ÖNERİSİNE KARŞI ALAN DAİRESİNİN YETKİLİ KURUM VE YETKİLİLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2007’de Uludağ’ın Davos’a dönüşmesi hayaliyle başlayan ve yıllardır çözülemeyen sorunlar, Bölge Başkanlığı tarafından çözülmek isteniyor. Yapılan açıklamalarda, şu anda Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan Oteller Bölgesi olarak adlandırılan 2 bin hektarlık alandan ve Kirazlı Yayla, Sarıalan’dan Alan Başkanlığı’nın yetki alacağı belirtildi. ve Çobankaya dahil edilmeyecektir.

Alan Başkanlığı ile Uludağ’ın gelişiminin ve tanıtımının sağlanması, dört mevsim ziyaret edilebilir hale getirilmesi ve bunların bütüncül bir planlama ile gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Meclis’te görüşülen yasa tasarısı ile Uludağ Bölge Başkanlığı, 13 üyeli Alan Komisyonu ve Uygulama Kurulu’ndan oluşacak. Tarla Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Müzeler, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret Komisyonu. ve Sanayi Odası, Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Osmangazi İlçe Belediyesi temsilcileri katıldı.

Site Başkanlığının yetkileri arasında ulaşım, giriş kontrolü, site güvenliği, park ve ziyaretçi merkezlerine ödenecek ücretler, Uludağ’dan yararlanma koşullarına ilişkin usul ve esaslar, Uludağ’da herhangi bir olumsuz uygulamanın giderilmesinin sağlanması, aleyhte uygulamaya konu yapı ve tesislerin gerektiğinde yıkılması veya yıkılması.

Uludağ’ın korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her türlü plan, proje, uygulama, iş ve süreçler, uygulamalar; Yürürlükteki imar planları, geçiş dönemi asılları, kullanım şartları Uludağ Alan Kurulu kararları doğrultusunda yapılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu