Ekonomi

Gedik Yatırım, 2023’te borsada yüzde 18 prim bekliyor

Gedik Yatırım’ın 2023 Strateji Raporu yayınlandı. Raporda 2023’ün ana teması olarak resesyon ihtimali belirlenirken, Türkiye’de hızlı büyüme arzusunun devam edeceği ancak TL’deki değer kaybı eğiliminin güçlenebileceği belirtildi. TCMB’nin para politikası faiz oranlarını düşük tutması ve TL’nin değer kaybetmesini önlemek amacıyla kredi büyümesini makroihtiyati tedbirlere ilişkin segmentlerde yoğunlaştırma çabalarının devam etmesi öngörülmektedir.

Gedik Yatırım, finansal genişlemenin yanı sıra kredileri canlandırma potansiyelinin yılın ilk yarısında iç talebi hızlandırabileceğini ancak bu talebin 2023 boyunca canlı kalacağını ve 2022’de yüzde 5 olan GSYİH’nın yüzde 2-2,5’a gerileyeceğini değerlendirdi. 2023 yılında ihracatta beklenen yavaşlama nedeniyle.

2023 yılı sonu tahmini USD/TL 24,50 TL

Raporda, kredi büyümesinde önemli bir ivmenin olmamasının TL’deki son dönemdeki istikrara yardımcı olduğuna dikkat çekilerek, kısa vadede istikrarın sürmesi beklenmekle birlikte, değer kaybı baskısının daha da güçlenebileceği belirtildi. finansal genişleme için. Şirket, dolar/TL kurunu 2023 yılsonu için 24,50, yıllık ortalama olarak da 22,70 olarak tahmin etti.

Enflasyon tarafında ise güçlü baz etkilerinin önümüzdeki aylarda TL’de sınırlı değer kaybına neden olacağı tahmin edilirken, yıllık TÜFE enflasyonunun ilk çeyrekte yüzde 50, ikinci çeyrekte yüzde 45 ve yüzde 67,5’e gerileyeceği hesaplanıyor. yıl sonunda yüzde

2023 Strateji Raporu’nda 2022 yılı sonunda cari açığın 49 milyar dolara yani GSYİH’nın kabaca yüzde 5,6’sına ulaşacağı ve bu rakamın ilk çeyrekte 55 milyar dolara çıkacağı varsayılmıştır. Ancak yılın ikinci yarısında elektrik ithalat maliyetlerinin düşeceği beklentisi ve güçlü turizm gelirleri beklentisi nedeniyle cari açığın düşüş eğilimine girerek 40 milyar dolara gerilemesinin beklendiği belirtildi. yıl sonunda GSYİH’nın yüzde 4,1’ine tekabül ediyor.

“Merkezi bütçe açığı/GSYİH oranının yüzde 4’e çıkması muhtemel”

Merkezi bütçe açığının GSYİH’ya oranı 2022 sonunda yüzde 3 olacak altındaAncak KKM sistemine bağlı faiz giderleri ve transferlerdeki hızlı artış nedeniyle bütçe açığının/GSYİH oranının önümüzdeki yıllarda yüzde 4 ve hatta daha da yukarılara çıkma riskinin bulunduğuna dikkat çekildi.

Banka şubesi yüzde 22, sanayi kısmı yüzde 22 prim alacak.

Gedik Yatırım, BİST 100 Endeksi’nin 2022’de yüzde 153 gibi güçlü bir getiri oranına sahip olduğunun altını çizerek, sağlanan getirinin bire bir dönemde açıklanan yüzde 62,4 enflasyon ve yüzde 33 kur artışının oldukça üzerinde olduğunun altını çizdi. BİST 100 Endeksi’nde hedef seviyesinin yüzde 18’lik artış potansiyeli ile 6 bin puan olduğu belirtilirken, güçlü devam eden şirket büyümesi ve enflasyonist ortamın etkisiyle endeks amacı 4.650’den 6 bine çıkarıldı. Şirket, büyüme beklentisini bankacılık sektöründe yüzde 22, sanayi segmentlerinde ise yüzde 16 olarak belirledi.

Akbank, Orge Power ve Tekfen Holding model portföyüne eklendi

Şirketin model portföyünde yapılan güncellemelerde, görece daha düşük çarpanları ve TÜFE’ye endeksli tahvil portföyü sayesinde güçlü kâr beklentileri yaratan Akbank ile Garanti Bankası’nın bankacılık şubesindeki konumunun değiştiğine değinildi. 4. çeyrek.

Enerji alanında ise, faaliyet gösterdiği metro projelerinde orta vadede büyümesi beklenen ve yeni iş alanı olarak yenilenebilir enerji tarafında güçlü bir potansiyele sahip olan Orge Enerji’nin yeni iş alanı olarak öne çıktığı kaydedildi. portföye eklendi.

Şirket, portföyüne son olarak Tekfen Holding’i de katmıştır. Buna göre, inşaat segmentindeki zayıflığın orta vadede sona erdiği, gübre ve hizmetler segmentindeki güçlü görünümün 2023 yılında da devam edeceğinin düşünüldüğü belirtilirken, BİST 100 Endeksi’ndeki yüzde 20’lik göreli negatif ayrışmanın 2023’te de devam edeceği belirtildi. bir satın alma fırsatı.

“Doğalgaz fiyatları tarihi ortalamanın oldukça üzerinde kalmaya devam edecek”

Gedik Yatırım, 2023 yılında Brent petrolün varil fiyatının yıl boyunca 80-100 dolar ortalarında dalgalanacağını ve bu bandın dışındaki rakamların kalıcı olmayacağını öngördü. Öte yandan Rusya’dan Avrupa’ya gaz kesintilerinin devam edeceği vurgulanırken, TFF spot gaz fiyatlarının tarihi ortalamaların oldukça üzerinde kalmasının beklendiği vurgulandı.

ABD tarafında şirket, kısa vadede enflasyondaki düşüşün hızlanacağına dikkat çekti ancak tedarik zincirindeki olası duraklamalar ve jeopolitik risklerin yukarı yönlü riskler oluşturmaya devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu