Haber

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Çin’deki tutumu Donald Trump’ı kızdırdı

ensonhaber.com

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ve Çin’in karşı karşıya geldiği Tayvan’a ilişkin mesajlarıyla Avrupa’yı ayağa kaldırdı.

Avrupa’nın ABD ve Çin’den sonra “üçüncü kutup” olması gerektiğini savunan Macron, Tayvan sorununun Avrupa ile ilgisi olmadığını söyledi.

Her seferinde ABD’nin peşine düşmemeleri gerektiğini belirten Macron’un bu sözleri Avrupa’nın yanı sıra Tayvan’dan da tepki gördü.

Trump’tan Macron’a sert tepki

Bir tepki de eski ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi. Fox News’e konuşan Trump, Fransız lideri sert sözlerle hedef aldı.

Trump dünyanın yok edildiğini söylüyor “ABD’nin mutlaka söz sahibi olması gerekmiyor.” söz konusu. Görevden ayrıldığından beri ABD’nin dünyadaki etkisini kaybettiğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı hedefte: Shi’nin öldürülmesi…

Trump konuşmasının devamında Macron’u hedef tahtasına oturttu ve şu ifadeleri kullandı:

Dostum Macron’un Çin ile işi bitti. O (Çin Devlet Başkanı Xi Jinping)… Fransa şu anda Çin’e gidiyor.

Avrupa’da karışıklığa neden oldu

Macron geçen hafta Çin’e yaptığı ziyarette Avrupalıları “kendilerini ABD dış politikasına zincirlememeleri” konusunda uyardıktan sonra kargaşaya neden oldu.

“Amerika’nın takipçisi olduğumuza inanıyoruz”

Fransa Cumhurbaşkanı tartışmalı açıklamasında şu sözlere yer verdi:

Sadece Amerika’nın takipçileri olduğumuza inanıyoruz. Avrupalıların cevaplaması gereken soru: Tayvan’da bir krizi tırmandırmak bizim çıkarımıza mı? HAYIR.

Avrupalılar Ukrayna’daki krizi çözemezler. Tayvan hakkında nasıl güvenilir bir şekilde ‘dikkat et, yanlış bir şey yaparsan oradayız’ diyebiliriz?

ABD: Fransa ile ilişkilere güveniyoruz

Macron, Avrupa’nın “kendisine ait olmayan ve stratejik özerkliğini inşa etmesini engelleyen krizlere” yakalanmaması konusunda da uyarıda bulundu.

France 24, Beyaz Saray’ın bu açıklamaları görmezden gelmeye çalıştığını yazarken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby “Fransa ile olan harika ilişkilerimizde rahat ve kendimize güveniyoruz.”terimine dikkat çekti.

Gözden kaçırma Tayvan: Emmanuel Macron’un açıklamaları bizi şaşırttı Haberin Detayları
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Avrupa, Amerika’yı takip etme baskılarına direnmeli Haberin Detayları

haber-agli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu