Ekrem İmamoğlu ikinci sorgusunda neler dedi?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltında tutulduğu İstanbul Emniyeti Müdürlüğünde “Kent Uzlaşısı” konulu soruşturmaya ilişkin bugün ikinci ifadesi alındı. İmamoğlu ilk ifadesini kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarına ilişkin dün vermişti. Yaklaşık 6 saat boyunca soruları yanıtlayan İmamoğlu’nun dünkü ifadesi 121 sayfayı bulmuştu.
Haber ajansı ANKA’ya göre İmamoğlu, Kent Uzlaşısı soruşturması kapsamında bugün kendisine yöneltilen “Bugüne kadar hiç pasaport aldınız mı? Yurt dışına legal veya illegal yollardan çıktınız mı?” sorusunu “Pasaportum vardır. Yurt dışına defalarca legal çıkışlarım vardır. ‘İllegal yollardan çıktınız mı’ sorusunun, 16 milyon İstanbullunun belediye başkanına sorulmasını en üst seviyede ahlaksızlık ve kasıtlı olduğunu düşünüyorum” diyerek yanıtladı.
İmamoğlu, “Terör örgütleri içerisinde aktif olarak faaliyet gösteren akrabanız veya yakınınız var mı? sorusuna da sert yanıt vererek “Türkiye Cumhuriyet Devleti ve milletinin aşığı bir kişiyim. Hiç kimseyle vatan sevgisi konusunda yarışmam. Bu sorunun da yukarıdaki soru gibi ahlaksız ve kasıtlı olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Herhangi bir sendika, dernek, vakıf benzeri kuruluşa üyeliğiniz var mı?” sorusu üzerine de İmamoğlu, Trabzonspor Derneği, Trabzonspor Basketbol Derneği kurucusu ve yöneticisi, Beylikdüzü Kızılay Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği üyelikleri bulunduğunu saydı.
“Kent Uzlaşısı ne anlama geliyor?”
Duran Kalkan’ın da arasında bulunduğu PKK/KCK’nın çeşitli yöneticilerinin açıklamaları da İmamoğlu’na soruldu.
İmamoğlu’na PKK/KCK yöneticilerinin Kent Uzlaşısı açıklamalarına istinaden “Kent Uzlaşısı ne anlama gelmektedir. Ne amaçla kuruldu, konu hakkında detaylı ifadenizi veriniz?” sorusu yöneltildi. İmamoğlu, 2018 Aralık ayında İBB başkanı adayı olarak Millet İttifakı tarafından ilan edildiğine işaret ederek CHP ve İYİ Parti genel başkanlarından da izin alarak kendisini İstanbul İttifakı’nın adayı olarak ifade ettiğini dile getirdi. İmamoğlu şöyle devam etti:
“O günden bugüne her siyasi yarışta özellikle İstanbul seçimlerinde İstanbul ittifakı ve Türkiye ittifakı ifadelerini sayısız kere kullanmışımdır. Başka bir siyasi partinin yaptığı tarif ve o tarifi aynı duyguyla paylaşan kişilerin durumu kendilerini bağlar. ‘Kent Uzlaşısı’ ifadesinin DEM parti söylemi olduğunu biliyorum. Yukarıda ismi geçen terör örgütleri ve bağlantılı bir kısım terör örgütü üyelerinin ne isimlerini ne söylemlerini biliyorum, ne de takip ettim, öyle bir merakım da yoktur.”
Ekrem İmamoğlu, 2024 yerel seçimleri öncesi İstanbul’da DEM Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı çıkardığını, buna rağmen CHP’nin, İstanbul ve bir çok ilde “Türkiye İttifakı” söylemiyle kapsayıcı bir yerel seçim politikası güttüğünü anlattı. Bu çerçevede, İstanbul ve Türkiye’nin muhtelif illerinde ilçelerinde oluşan Meclis üyesi listelerinde her parti ve görüşten isimler dahil edildiğini aktaran İmamoğlu şöyle devam etti:
“İstanbul’da bir çok ilçede geçmişte başta AK Partili olmak üzere İYİ Parti, MHP, BBP ve DEM gibi bir çok partide siyaset yapmış insanlar listelere dahil edilmiştir. Bu süreç CHP Genel Merkezi üzerinden onaylı listeler halinde ilçelere tevdi edilmiş ve ilçe seçim kurullarına teslim edilmiştir. Bilinmelidir ki İlçe seçim kurulları hakkında terör örgütü üyeliği dahil, seçilme hakkına sahip olmayan kişileri listelerden çıkartır ve onların yerine isim verilmesi konusunda tanınan sürede tamamlanması istenir. 2022 yılında tespit edildiği söylenen insanların 2024 yılındaki bu listelerde görülmesi halinde müdahale edilmesi ve çıkartılması gerekirken AK Parti’nin İstanbul’da ve 26 ilçede kaybettiği seçimden yaklaşık 7 ay sonra başlatılan soruşturma süreci ile meclis üyelerinin terör örgütü üyesi olduğu ifade edilerek örgüte üyelik suçlarından yasal işlem başlatıldı. Bu işlemi bir kasıtlı itibarsızlaştırma süreci olarak görüyorum.”
İmamoğlu, ya Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) görevini yapmadığını ya da yürütülen soruşturmanın hakkaniyetli olmadığını belirterek “Konu ile ilgili bilgim bu kadardır. ‘Kent Uzlaşısı’ bana değil şu anda Türkiye’nin mevcut siyasi gündeminde hükümetin yoğun diplomasi içerisinde bulunan DEM Parti yöneticilerine sorulmalıdır” dedi.
“Azad Barış ile neden görüştünüz?”
İmamoğlu’na eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış ile ilgili “Azad Barış ile yüz yüze görüştünüz mü? Görüştüyseniz ne amaçla bir araya geldiniz?” sorusu yöneltildi. “Azad Barış’la irtibat kurduğum yaklaşık 7 yıl içerisinde sohbet ya da toplantıların hemen hemen tamamında DEM Partili bir kısım milletvekillerinin de olduğu buluşmalar yaptım” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti:
“Azad Bey bu toplantıların tümünde tam eğitimini bilmemekle beraber sosyolog, siyaset bilimci ve toplumsal, siyasi araştırmalar yapan bir kurum üzerinden değerlendirmeler yapmak ve siyasi açılımlarını paylaşmak adına DEM Partili milletvekilleri ile gelerek bizim de masamızda bulunan bazı arkadaşlarımızla birlikte siyasi değerlendirmelerini dinlediğimiz muhtelif toplantılar yaptık. Bu toplantıların çerçevesi ağırlıklı tarihlerde de belirtildiği gibi yerel seçim süreçleri ile ilgilidir.”
Farklı zaman dilimlerinde de farklı gündemlerle başta genel seçim dönemi olmak üzere değerlendirmeler yapıldığını ifade eden İmamoğlu, benzer siyasi periyotlarda başka siyasi partiler ve onlara ağırlıklı hizmet eden düşünce kuruluşu, siyasi analiz kurumları ve uzmanlar ile farklı buluşmalar gerçekleştirdiğini de söyledi. İmamoğlu, “Azad Barış ile olan ilişkilim bu çerçevededir. Teknik ve siyasi analiz görüşmeleri ve ağırlıkla farklı seçmen gruplarının eğilimleri ile ilgili görüşmelerdir” dedi.
ANKA/HS,BÖ
DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirim?