Dünya

Dünyadaki yaşam uzaydan mı geldi? Yeni araştırma başka bir şey söylüyor

Bazı bilim adamları, Dünya’daki yaşamın göktaşı çarpması sonucu uzaydan geldiğine inanıyor. Ancak yeni bir çalışma yaşamın doğrudan gezegenimizde başladığını iddia ediyor.

Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, şu anda Türkiye, Peru ve İtalya’da meydana gelen yıldırım çarpması volkanik patlamalarının, ilk yaşam formlarını tetikleyebilecek yüksek düzeyde nitrojen yaydığını buldu. Azot, Dünya’daki yaşamı desteklemek için gereklidir ve yıldırım çarpmasıyla birleştiğinde oksijenle reaksiyona girerek nitrojen oksit üretir. Bu nitrojen oksit daha sonra yaşamı yaratıp sürdürebileceği toprağa salınır.

Üç antik volkanik bölgeden alınan örnekler, nitratların çoğunun atmosferik olduğunu gösterdi; bu da elementlerin yanardağdan gelmediğini, yıldırım yoluyla formasyona taşındığını gösteriyor.

Araştırmanın baş yazarı Slimane Bekki NewScientist ile yaptığı röportajda “Farklı olasılıklara baktığınızda en muhtemel olanı volkanik yıldırımdır” dedi. “Büyük bir volkanik patlama olduğunda çok fazla yıldırım olduğunu biliyoruz.”

Volkanik yıldırım sıklıkla volkanik bir patlamanın başlangıcında meydana gelir ve yere yakın kül bulutlarında ve Dünya atmosferinin stratosfer adı verilen ikinci katmanındaki volkanik duman bulutlarında bulunur.

Yaşam Güney Peru, Türkiye ve İtalya’da başlamış olabilir

Bekki ve ekibi Peru’nun güneyinde, Türkiye’nin merkezinde ve İtalya’nın Napoli kıyılarında volkanik adaları ziyaret etti. Bu alanların eski volkanik yataklara ev sahipliği yaptığı biliniyor ve yapılan testler, toprakta bulunan nitratların çoğunun yanardağdan ziyade atmosferden geldiğini gösterdi.

Adliye Haber Servisi’nin haberine göre bilim insanları, yaptıkları çalışmada, “Dünyanın her yerinde fırtına yıldırımları ile oluşan nitrat Dünya yüzeyine yayılırken, çok kısa sürede lokal olarak volkanik birikintiler oluşuyor ve bizim sonuçlarımıza göre büyük miktarlarda sabit Yaşamın gelişimi için bir ön koşul olan N [nitrojen].” “içerebilir” diye yazdı.

Nitrojen, Dünya atmosferinde ve kozmosta en yaygın elementtir ve önceki araştırmalar, doğru koşullar altında yıldırımın, fırtınadan mı yoksa volkanik patlamadan mı kaynaklandığına bakılmaksızın nitrat oluşturabildiğini göstermiştir. Ancak araştırmacılar, gök gürültülü fırtınaların ürettikleri az miktarda nitrojen nedeniyle yaşam yaratma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorlardı.

Yine de yeni çalışmanın bulguları, bu patlamaların Dünya’da yaşamın ortaya çıkması için gerekli bileşenleri sağlamada potansiyel olarak benzersiz bir rol oynamış olabileceğini öne sürüyor.

Gezegenimizde yaşamın nasıl ortaya çıktığına dair birçok teori var. Ancak temelde üç önemli fikir olduğunu söyleyebiliriz: Yaşam, Dünya’nın birincil havuzları ve denizlerindeki temel gazlardan ve elementlerden doğmuştur; Meteorlar Dünya’ya canlıları getirdi ve son olarak meteorlar yaşamın kendisini değil, yalnızca yaşamın temel bileşenlerini getirdi.

Elbette birçok fikir, gerçeğin bu seçeneklerin ortasında veya birleşiminde yattığını öne sürüyor. Şu ana kadarki en olası seçenek, yaşamın temel yapı taşlarının göktaşları tarafından uzaydan getirildiği ve bunların antik dünyanın havuzlarında ve sığ denizlerinde ilk yaşamın ortaya çıktığı yönündeydi. Ancak son çalışma, yaşamı yaratanın volkanik patlamanın kendisi değil, Dünya atmosferinde yeterli nitrojeni oluşturan volkanik yıldırım olduğunu gösteren ilk saha kanıtını buldu.

haber-surmene.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu