Teknoloji

Dijital bahar temizliği zamanı

Mevsimin bahara dönüştüğü yılın bu zamanı, dijital hayatımızı düzene sokmak için de uygun bir zaman.  Bahar güncellemesi, kullandığımız tüm cihazları düzenlemek ve temizlemek için eksiksiz bir fırsat sunuyor.

Siber güvenlik şirketi ESET, dijital yaşamını düzenlemek isteyenler için sunduğu teklifleri paylaştı.

Cihazınızda yüklü uygulamaları kontrol edin

Cihazınızda yüklü olan tüm uygulamalara bir göz atın ve bunları en son ne zaman kullandığınızı ve bunlara hala ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorun. Halihazırda yüklü olan bazı Windows Mağazası uygulamaları gibi kullanılmayan uygulamalar, gereksiz depolama alanı kapladıklarından silinmelidir.

Aynı tavsiye taşınabilir hareketlerinizi temizlemek için de geçerli. İhtiyacınız olmayan uygulamaları kaldırın ve orta sırada kullandığınız uygulamaları da devre dışı bırakmayı düşünün. Aynı zamanda “derin uyku” özelliği ile uygulamaların arka planda çalışmasını durdurun.

Başlangıç ​​programlarını gözden geçirin

Muhtemelen dizüstü bilgisayarınızı açar açmaz otomatik olarak açılan birçok uygulama vardır. Peki, bilgisayarınızı her açtığınızda Spotify, Skype veya iTunes gibi bu programların açılması mı gerekiyor? Muhtemelen buna ihtiyacınız yoktur, bu nedenle bu uygulamaların arka planda çalışmasını durdurarak başlatma sürecini ve bilgisayarınızın genel performansını etkiler.

Modern işletim sistemleri, sistem başlangıcında otomatik olarak açılan uygulamaları basitçe gözden geçirmenize ve düzenlemenize olanak tanır.

E-postaları temizle

Microsoft Outlook veya Thunderbird gibi bir e-posta programı kullanıyorsanız, tüm e-postalar veya ekleri cihazınızda depolanır. Bazı ücretsiz e-posta servis sağlayıcıları, sınırlı miktarda çevrimiçi depolama alanı sunar. E-posta gelen kutunuzu hızlı bir şekilde temizlemek için, e-postalarınızı en yeniden en doğruya doğru sıralayın ve 2010’dan kalma bir faturaya mı, yoksa 2011’den kalma bir parti davetiyesine mi ihtiyacınız olduğuna karar verin.

İndirilenler

İnternetten indirdiğiniz tüm belgeleri bir veya daha fazla klasörde mi tutuyorsunuz? Ardından bu klasörleri açın ve uygulama kurulum belgelerine veya daha önce ziyaret ettiğiniz bir etkinlik için bir bilete ihtiyacınız olup olmadığına karar verin. İhtiyacınız yoksa, bu belgeleri silin ve geri dönüşüm kutunuzu da boşaltın. Bu şekilde, neredeyse fazla çaba harcamadan sabit diskte büyük miktarda yer açabilirsiniz.

Resimler ve Videolar

Dizüstü bilgisayarınızda, telefonunuzda veya tabletinizde tonlarca fotoğrafınız ve görseliniz var. Bazen taşınabilir aygıtlarda eski fotoğraflar da bulunabilir. Fotoğrafları ve düşük kaliteli ekran sahnelerini silmeyi veya alternatif olarak bunları harici bir sabit sürücüye, ağ iletişim depolama aygıtına (NAS), bulut depolamaya veya bazı durumlarda bir USB’ye taşımayı düşünün.

Güncellemeler

Cihazınızda yüklü olan makul sayıda uygulamayı indirdikten ve bunların başlangıçta çalışmasını engelledikten sonra, bu uygulamaların en son sürümlerini kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin. Uygulamayı güncellemenin belirli bir nedeni vardır ve özellikle işletim sisteminizin güvenliği ile ilgili güncellemelerin değeri yadsınamaz. Güncel olmayan uygulamalar, siber suçluların yararlanabileceği güvenlik açıkları içerebilir. Bu noktada güvenlik güncellemeleri devreye girerek bu açıkları yamalar ve yanlış yapanların bu açıklardan faydalanmasını engeller. Mevcut güncellemeleri indirerek işletim sisteminizi ve tüm uygulamalarınızı güncel tutun.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu