Ekonomi

Çin, üretici ve tüketici fiyatları üzerinde deflasyonist baskı hissediyor

Çin’de üretici fiyatlarında devam eden düşüş ve tüketici fiyatlarındaki sakinlik deflasyon riskine ilişkin endişeleri artırdı.

Çin Ulusal İstatistik Ofisi (UIB), ülkedeki fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2023 verilerini açıkladı.

Nisan ayında Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalırken, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0,2 arttı.

Mayıs ayında üretici fiyatlarındaki düşüş eğilimi 7 aydır devam ederken, tüketici fiyatlarının beklentilerin altında bir miktar artması orta ve uzun vadeli deflasyon riskine işaret ediyor.

İmalat işleri fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE’de 2022 yılının son çeyreğinde kaydedilen gerileme bu yılın ilk beş ayında da devam etti.

Mayıs ayında ÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,9, yıllık bazda ise yüzde 4,6 azaldı. Üretici fiyatlarındaki düşüş, geçen ayki yıllık yüzde 3,6’lık düşüşün ve finansal hizmetler hizmeti Wind’in yüzde 4,3’lük düşüş beklentisinin üzerinde kaldı.

UIB Kıdemli İstatistikçisi Dong Licüen, üretici fiyatlarının düşmesinde uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüş eğiliminin, iç ve dış piyasalarda sanayi ürünlerine yönelik zayıf talebin ve geçtiğimiz yıl bire bir dönemde fiyatların yüksek bazının etkili olduğunu belirtti. .

Geçen yılın bahar aylarında ülkenin önemli sanayi iş kollarına ev sahipliği yapan şehirlerde Kovid-19 salgınları sırasında uygulanan karantina tedbirleri ve kısıtlamalar üretici fiyatlarını yükseltmişti.

Geçen yılın son çeyreğinde üretici fiyatlarındaki düşüşte, Kovid-19 kısıtlamalarının da etkisiyle imalat sektöründe yılın son aylarında yaşanan daralma ve faaliyet kaybı etkili oldu.

2022 sonunda kısıtlamaların kaldırılmasına rağmen yeni yılda üretici fiyatlarının halen istikrarsız olması, imalat bölümünün toparlanma ivmesini yakalayamadığını ve deflasyon baskısının devam ettiğini gösteriyor.

Tüketici fiyatları sakinliğini koruyor

Enflasyonun ana göstergesi olarak kabul edilen TÜFE, Mayıs ayında yıllık yüzde 0,2 artarak geçen ay yüzde 0,1’i aşsa da Wind’in yüzde 0,3’lük artış beklentisinin altında kaldı.

Durgun seyreden tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,2 gerileyerek yüzde 0,1’lik düşüş eğilimini Nisan’da da sürdürdü.

Mayıs ayında gıda fiyatları yüzde 1 artarken, gıda dışı enflasyon sabit kaldı. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici enflasyonu ise yüzde 0,6 oldu.

Hükümet, 5 Mart’ta Ulusal Halk Kongresi’ne sunduğu çalışma raporunda, bu yıl enflasyonu yüzde 3 civarında tutmayı hedeflediğini belirtti.

kadisehriajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu