Bakan Uraloğlu: Zengezur için Azerbaycan’la çok yakın çalışıyoruz
AZERBAYCAN’da düzenlenen ‘Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bakanları Toplantısı’nda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun tüm ülkelere fayda sağlayacak ilişkilerin tamamlanması için Azerbaycan ile çok yakın çalıştıklarını söyledi. Bölgede mümkün olan en kısa sürede.
Türk Devletleri Teşkilatı 7. Ulaştırma Bakanları Toplantısı Azerbaycan’ın Zengilan kentinde gerçekleştirildi. Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömuraliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Rashad Nabiyev, Özbekistan Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı İlhom Makhkamov, Ulaştırma Bakan Yardımcısı Kazakistan Cumhuriyeti Hedef Kalıakparov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı. da katıldı. Uraloğlu, Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri olarak 160 milyonluk genç ve dinamik nüfusu ve 1 trilyon doları aşan ekonomik büyüklüğüyle küresel bir güç olma potansiyeline sahip olduklarını söyledi. Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu ağının geliştirilmesi, hızlı tren bağlantılarının artırılması, karayolu taşımacılığında kapasitenin artırılması, yeni güzergahlar oluşturulması ve liman kapasitelerinin artırılması konularında planlama ve çalışmalara devam ettiğini belirterek, “Bu devasa yatırımlarla, yolcu taşımacılığında kapasiteyi artırmayı hedefliyoruz. Ülkelerimizden geçen Merkezi Koridor’un kapasitesinin yüksek olduğunu belirterek, “Tüm üyelerimizin bu yönde çalışmalarını hızlandırdığını görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.
‘TRANSİT ARAZİ GEÇİŞ LİSANS KOTALARINI KALDIRMALIYIZ’
Uraloğlu, ulaşımdaki artışlar karşısında ülkeler arası karayolu geçiş işlemlerinin oldukça yetersiz kaldığına dikkat çekerek, “Geçiş belgeleri başta olmak üzere bu yüklerin ticaretimizi aksatmasına izin vermemeliyiz. Ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması ve Ticaret ve nakliye maliyetlerinin düşürülmesi için Örgüt içerisinde bütünsel bir yaklaşım ortak çıkarımıza olacaktır.” Bir yaklaşım benimsememiz ve onu uygulamamız gerekiyor. Bu doğrultuda dost ülkelerimiz arasında taşımacılığın serbestleştirilmesi hedefiyle ikili ve transit kara geçiş belgesi kotalarını kaldırmamız gerekiyor. Bu çerçevede Kırgızistan ile ikili ve transit taşımacılığın serbestleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardığımızı ve son aşamaya geldiğimizi duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Diğer üyelerle birlikte “Bu tür adımların en kısa sürede atılmasını umuyoruz” dedi.
‘HAZAR’A GEÇİŞLERİ TEŞVİK EDECEĞİZ’
Uraloğlu, Teşkilat bünyesinde özverili çalışmalar sonucunda imzalanan Kombine Taşımacılık Anlaşması’nın bir an önce yürürlüğe girmesini umduklarını belirterek, “Anlaşmayı hayata geçirdiğimizde kombine taşımacılık operasyonlarını önemli ölçüde teşvik etmiş olacağız. Hazar geçişlerini, hepimizin önemsediği Hazar Geçişli Avrasya Doğu-Batı Merkez Koridoru’nun hayata geçmesini sağlayacağız.” “Ulaştırmadaki payımızı önemli ölçüde artıracağız” dedi. Örgüte üye ülkeler arasındaki fiziki bağlantının en önemli ve stratejik bileşenlerinden biri olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolunun Türk dünyasının ekonomik kalkınması ve refahı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Uraloğlu, “Bu hatta gerekli çalışmaları bir an önce tamamlamamız gerekiyor. Öte yandan Orta Koridor’un bir diğer önemli bileşeni olan Hazar geçişini ülkelerle aktif, verimli ve ekonomik hale getirmeye de yoğunlaştık. Lojistik operasyonlarda sorun oluşturan yüksek transit fiyatları ve sistemsiz seferleri ortak çabalarımızla ivedilikle çözeceğimize ve Hazar geçişlerini istediğimiz rekabetçi rotaya çevireceğimize eminim.” dedi.
‘ZENGEZUR TÜRK DÜNYASINI BAĞLAYACAK’
Uraloğlu, Zengezur Bağlantısı sayesinde yeni fırsatların ortaya çıktığını ve bu bağlantının Kafkasya’nın normalleşmesi için hayati önem taşıdığını kaydederek, “Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demiryolu ve karayolu ulaşımını sağlayacak bu bağlantının hayata geçirilmesinin önemli olduğuna inanıyorum. tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacak değerli bir adım olacaktır. “Tüm bölge ülkelerinin yararlanacağı bu sınırın bir an önce tamamlanması için Azerbaycan’la çok yakın çalışıyoruz. Kardeş Türk devletlerinin Zengilan’da bir araya gelmesini bu açıdan anlamlı buluyorum” dedi. Uraloğlu, üye ülkeler arasında havacılık ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda ikili görüşmelerde bulunduklarını belirterek, “Bu bağlamda daha fazla toplantı yapılmasında fayda var” dedi. Havacılık idarelerimiz arasında sık ve düzenli toplantılar yapılarak uçuş frekansları ve destinasyonlar artırılarak karşılıklı kolaylık sağlanmaktadır. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altındaki havacılık yönetimlerimiz de bundan faydalanacaktır, “Müzakerelerin başlamasından duyduğumuz memnuniyeti de belirtmek isterim” dedi.
‘ELEKTRONİK GEÇİŞ SERTİFİKA SİSTEMİNİ GENİŞLETMELİYİZ’
Uraloğlu, Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerin ortak ekonomik kalkınmasına yönelik önerilerini de şu şekilde dile getirdi: “Ülkelerimiz arasındaki ticareti zorlaştırmak yerine kolaylaştıracak, teşvik edecek şekilde hareket etmeliyiz. Bu anlamda; Ulaşımda dijitalleşmeye büyük önem veren ve bu konuda öncü olan bir ülke olarak, üye ülkelerle deneyim paylaşımına hazır olduğumuzu belirtmek isterim, örneğin e-İzin Elektronik Geçiş Belge Sistemi ile. Türkiye ile Özbekistan arasında uygulamaya konulan ve uluslararası karayolu taşımacılığında taşıyıcılara büyük kolaylık sağlayacak olan taşımacılar, fiziki belge için uzun süre beklemek zorunda kalmayacak.Aracın neresinde olursa olsun belgelere elektronik ortamdan ulaşmak mümkün olacak. Çin’den Avrupa’ya karayolu taşımacılığının bir kısmı Orta Koridor’dan geçiyor, geniş bir vizyonla bu oranı çok daha yukarılara çıkaracak fırsatlarımız ve misyonlarımız var. Ancak bunun farkına varamıyoruz. Rekabetçi bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Asya ile Avrupa arasındaki ticaret hacmi kara taşıma kapasitemizin çok üzerindedir. Bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor.”
‘TÜRKİYE-CEZAYİR BAĞLANTISINA ÖNEM VERİYORUZ’
Uraloğlu, Cezayir’i hem kıyı şeridindeki limanları hem de jeopolitik konumuyla Afrika’ya açılan bir kapı olarak gördüklerini, Türkiye’nin Cezayir için Orta Asya’ya ve Türk cumhuriyetlerine açılan önemli bir kapı olduğunu kaydetti. Uraloğlu, “Dolayısıyla Orta Asya ile Afrika arasında Türkiye ve Cezayir üzerinden sağlanan bağlantıya önem veriyoruz. Önümüzdeki dönemde bu ilişkinin geliştirilmesine odaklanmak istiyoruz. Böylece Orta Koridor’un önemi daha da artacaktır. Sonuç olarak bu çalışmalarla bölgemize ekonomik getiri, barış, güvenlik sağlamanın yanı sıra, istikrar ve bilgi hareketliliği yoluyla ülkelerimizin insani kalkınmasına da katkı sağlanacaktır. Böylece ülkelerimizin refah seviyesi artacaktır” dedi.
‘FİLİSTİN’E KALICI TAHLİYE OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ’
Ortadoğu’da adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın sağlanmasına her anlamda destek olmaları gerektiğini belirten Uraloğlu, “Ancak İsrail’in son günlerde vahşice katlettiği 10 bini aşkın Gazzeli’nin dörtte üçünü kadın ve kadınlar oluşturuyor. Çocukların öldürülmesini bile meşrulaştıran bir fanatizmle.” Bununla karşı karşıyayız. Filistin’e kalıcı çözüm bulmamız lazım. Filistin meselesi göz ardı edildiği sürece bölgedeki normalleşme çabaları başarıya ulaşamayacaktır. İsrail’in Mescid-i Aksa ve Kudüs başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirdiği katliamlara karşı uluslararası toplumun güçlü ve caydırıcı bir tepki vermesi gerekiyor. “Gazze’de akan kanı durdurmak, Filistin davamızı savunmak için sesimizi yükseltmek konusunda sergileyeceğimiz duruş çok ama çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti imanın ve medeniyetin gereğini yerine getirecek, hem Kudüs davasına hem de Filistin halkının mücadelesine destek verecektir. Onurumuz için sonuna kadar mücadele edelim” dedi.
nilufer-ajans.xyz